Agenții economici vor fi obligați să raporteze la ANRE prețurile aplicate în ziua următoare la comercializarea cu amănuntul a tuturor produselor petroliere. Informația va fi prezentată în fiecare zi lucrătoare, pentru fiecare stație de alimentare, până la ora 16.00, prin intermediul unei platforme electronice gestionate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Prevederi în acest sens se conțin într-un proiect de modificare a Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, care va fi examinat marți, 12 octombrie, transmite IPN.

ANRE se angajează să ofere acces public la informațiile privind adresa de amplasare a fiecărei stații de alimentare și prețurile stabilite de către acestea. Inclusiv, pe această platformă va fi posibilă sortarea datelor după criteriul celui mai mic preț sau a dislocării. Autorii proiectului își propun să ofere consumatorilor un instrument facil de identificare și alegere a celui mai avantajos furnizor de carburanți dintr-o zonă anumită.

Legea privind piața produselor petroliere stipulează că operatorii pot comercializa cu amănuntul și alte tipuri de produse petroliere decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime, doar cu condiția vânzării la aceeași stație de alimentare și a produselor petroliere principale de tip standard. Consumatorul are libertatea alegerii produsului, iar mecanismul propus îi va oferi oportunități de comparare a prețurilor stabilite în limitele determinate de către regulator pentru produsele de tip standard cu prețurile celorlalte tipuri de produse.