Autoritățile din Republica Africa de Sud i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să evite participarea fizică la viitorul summit BRICS, după cum a informat The Sunday Times din Africa de Sud.

Potrivit surselor publicației, autoritățile sud-africane încearcă să convingă Kremlinul să-l determine pe Putin să participe la summit prin legătură video de la distanță. În cazul în care președintele Federației Ruse va ajunge fizic în Africa de Sud, autoritățile țării vor trebui să execute mandatul de arestare a sa emis de Curtea Penală Internațională (CPI), scrie Defense Romania.

„Nu avem nicio posibilitate de a evita arestarea lui Putin. Dacă va ajunge, va trebui să-l arestăm”, a declarat  sursa.

La sfârșitul lunii aprilie, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a convocat un comitet guvernamental special pentru analizarea opțiunilor autorităților țării dacă Putin va veni în țară.

Ediția a 15-a a Summitului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) urmează să aibă loc în cel mai mare oraș din Africa de Sud, Johannesburg, în perioada 22-24 august.

Pe 25 aprilie, Cyril Ramaphosa a anunțat că țara sa a decis să se retragă din jurisdicția Curții Penale Internaționale din cauza „tratamentului inechitabil al CPI față de anumite țări”.

Însă la doar două zile, pe 27 aprilie, pe site-ul oficial al președinției a apărut informarea că Africa de Sud nu va părăsi jurisdicția CPI, iar declarația anterioară a președintelui a fost numită „un comentariu eronat”.

sursa