Pensiile ar putea fi indexate o dată la trei luni. Aceasta se va întâmpla dacă majoritatea PAS din Parlament și Guvernul Gavrilița vor susține inițiativa înaintată de deputații PSRM, care a fost publicată pe site-ul oficial al Parlamentului.

Potrivit socialiștilor, coeficientul de indexare trebuie să constituie media creșterii indicilor prețurilor de consum din ultimele trei luni.

”Din ultimele luni ale anului 2021, populația Republicii Moldova îndură majorări ale prețurilor la asemenea bunuri și servicii esențiale precum alimentele, produsele de uz de primă necesitate și serviciile comunale.(…) Cu regret, criza economică și scumpirile în masă afectează în primul rând populația cu venituri mici. Majoritatea beneficiarilor de pensii înregistrați în sistemul asigurărilor sociale de stat nu au posibilitatea de a încasa venituri extra, fiind strict dependenți financiar de pensie. În lumina celor expuse, este deosebit de important ca statul să aibă drept obiectiv stabilirea echității economico-sociale, să reacționeze prompt la nevoile populației și să ajusteze plățile la realitățile actuale”, se menționează în nota informativă care însoțește inițiativa PSRM.

Deputații socialiști remarcă că dacă acest proiect va fi acceptat, atunci de indexarea trimestrială se vor bucura peste 670 de mii de pensionari, dintre care în jur de 630 de mii au o pensie de până la 4000 de lei.
Amintim, BNM a prognozat în această toamnă o inflație de 31%. Potrivit datelor BNS, prezentată la finele săptămânii trecute, prețurile medii de consum în ultimele 12 luni au crescut cu 29,05%, inclusiv la produse alimentare cu 32,50%, mărfuri nealimentare cu 21,45% și servicii prestate populației cu 35,27%.