Pavel Filip solicită sporirea măsurilor de combatere a traficului de ființe umane

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat instituţiilor responsabile să ia măsurile necesare pentru îmbunătățirea politicilor naționale de combatere a traficului de ființe umane. Cererea a fost făcută în cadrul ședinței Comitetului de resort.

Premierul s-a referit la raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii privind traficul de ființe umane, în care Republica Moldova a fost retrogradată în clasament. „Desigur că putem scoate în evidență mai multe probleme cu care ne confruntăm, dar este necesar să ne mobilizăm și să ne organizăm în așa mod încât în perioada imediat următoare să avansăm pe acest segment”, a declarat Pavel Filip.

În cadrul ședinței Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane a fost aprobat un set de măsuri pentru redresarea situației în domeniu. Printre acestea se regăsesc întărirea capacităților de investigare, urmărire penală și condamnare a traficanților, combaterea corupției în sistemul judecătoresc, protejarea anchetatorilor și procurorilor de influența externă, asigurarea protecției victimelor pe parcursul proceselor de judecată și al urmăririi penale.

Prim-ministrul a spus că va monitoriza personal evoluțiile înregistrate în acest domeniu și a solicitat secretariatului Comitetului să prezinte lunar rapoarte privind acțiunile realizate. „Avem toate instrumentele necesare și nu voi accepta scuze sau justificări la următorul raport, noi suntem obligați să înregistrăm progrese în acest sens”, a conchis Pavel Filip.