PAS solicită guvernării să intervină cu mecanisme legale şi să ajute oamenii care au ajuns în capcana companiilor de microfinanţare, din cauza sărăciei şi a incapacităţii de a-şi achita la timp creditele. Despre aceasta a anunţat azi, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PAS, Dan Perciun.

Printre soluţiile care pot fi aplicate deputatul a numit:

  • amânarea plăţilor pentru un termen de şase luni;
  • preluarea de către stat a creditelor oamenilor de la companii şi reeşalonarea achitării acestora pe o perioadă extinsă ca să ofere timp suficient oamenilor pentru a le achita etc.

La conferinţă a participat şi Iurie Motroi, un tânăr care a povestit despre experienţa proprie şi situaţia disperată în care a ajuns din cauza imposibilităţii achitării la timp a creditelor: „S-a întâmplat aşa că am ajuns şi eu într-o situaţie cu creditele de microfinanţare. S-a născut al doilea copil, eu pierdusem locul de muncă şi am fost nevoit să iau un credit. Speram că voi găsi un nou loc de muncă, voi primi salariul de la jobul precedent, dar aceasta nu s-a întâmplat şi am fost nevoit să mai iau un credit. Treptat am ajuns până la al patrulea credit. Creşteau procentele, nimeni nu voia să audă nimic şi aşa timp de doi ani. S-au găsit oameni buni care să mă ajute, dar până atunci suma a ajuns până la o cifră critică, aşa încât nici plecarea peste hotare nu ar fi ajutat.

Îndemn oamenii care au nevoie de bani să nu se adreseze acestor companii de microfinanţare, să găsească alte soluţii”.

La finalul conferinţei, deputatul Dan Perciun a făcut un apel către Guvern şi Parlament: „Să nu abandonăm aceşti cetăţeni. Să avem suficientă empatie şi să muncim pentru oameni.ˮ şi a promis că va continua să insiste pe acest subiect şi la următoarea sesiunea parlamentară.