Parlamentul s-a alăturat, și în acest an, campaniei „16 zile de activism împotriva violenței de gen”, pentru a trage un semnal de alarmă față de acest fenomen și în semn de solidaritate cu victimele violenței.
În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, scuarul Parlamentului este iluminat în culoarea portocalie, culoarea campaniei, iar publicul este atenționat cu mesajele „Unite și uniți”, „Vorbește” sau „Fii sigură. Nu ești singură”. La fel, la ședința plenară din această săptămână, deputații au purtat panglici portocalii, accentuând angajamentul ferm al autorităților în lupta împotriva violenței.
Combaterea și prevenirea violenței este o prioritate pe agenda legislativului. În acest an, noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, inclusiv a fetelor, a fost introdusă în legislația Republicii Moldova. Datele statistice arată că acest fenomen este unul îngrijorător în țara noastră. În primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate 22 de cazuri de femicid. 5 224 de femei au apelat la linia fierbinte pentru ajutor. Au fost emise 798 de ordonanțe de protecție, iar 788 au fost încălcate.
„În spatele acestor cifre sunt destine reale, femei și fete care au suportat o formă sau alta de violență. Aceste femei își poartă durerea și suferința alături de noi. Este o realitate dură, pe care suntem datori să o recunoaștem, să vorbim despre ea, să raportăm cazurile și să încurajăm femeile victime să nu tacă. Iar noi, Parlamentul Republicii Moldova, ne angajăm să mergem ferm până într-atât de departe, până unde se poate ajunge în această luptă. Nicio scuză pentru violența împotriva femeilor și fetelor. Nicio scuză pentru violența în familie, în spațiul online, la muncă, acasă, în public”, a accentuat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman.
„În calitatea mea de bărbat, fiu, tată, coleg, am optat și voi opta în continuare să stârpim în societatea noastră discursul de ură, declarațiile misogine și glumele sexiste, inclusiv pe rețelele sociale. În ultimul timp, în era digitalizării, ne confruntăm cu noi provocări, care avansează și care pun în pericol viața privată a fiecăruia dintre noi. Asistăm tot mai mult la informații și videoclipuri false care pretind a fi adevărate și nu au decât scopul să incite la ură și să hărțuiască sau să intimideze oamenii”, a menționat și Președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Tot în aceste zile, Oficiul teritorial de informare al Parlamentului din Comrat, în parteneriat cu Reprezentanța Oficiului Avocatului Poporului din Comrat a desfășurat o sesiune de informare pentru studenții de la Universitatea de Stat din Comrat, Facultatea de drept, la subiectul „Alegem o viață fără violență”.
Campania națională „16 zile împotriva violenței în bază de gen” a ajuns la cea de-a 23 ediție și se desfășoară anual, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, în contextul Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.
Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri, urmărește-ne pe canalul nostru de Telegram!