Parlamentul Republicii Moldova începe procedura de inițiere a unui Referendum republican de aderare la Uniunea Europeană.

Informația este comunicată de Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri şi imunităţi, ungheneanca Veronica Roșca.

Astăzi este o zi cu semnificație simbolică deosebită – demararea propriu-zisă a inițierii referendumului constituțional de modificare a Constituției.

Următoarea etapă va viza eliberarea avizului de către Curtea Constituțională. Apoi vom fi responsabili de prezentarea în adresa Parlamentului a proiectului de hotărâre care trebuie să conțină stabilirea datei referendumului constituțional, cât și întrebarea care vi fi adresată cetățenilor Republicii Moldova – „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?Veronica Roșca

Astfel, se propune completarea preambulului Constituției Republicii Moldova cu două alineate noi. Totodată, se propune completarea Constituției cu un nou titlu, Titlul V1 – integrarea în Uniunea Europeană.

„(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniuni Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican.

Potrivit proiectului de hotărâre prezentat de Parlament Curții Constituționale, presupune și că referendum republican constituțional și, totodată, alegerile prezidențiale din R. Moldova, ar urma să fie organizate pe 20 octombrie 2024.

sursa