Politics.MD a cerut opinia experților pentru a comenta decizia președintelui Igor Dodon de a crea o comisie în vederea reformării Constituției Republicii Moldova. Potrivit experților, Constituția este indicatorul maturității politice a statului și a clasei politice interne, iar necesitatea reformării Constituției este dată de blocajele de funcționare care au existat pe relația instituție parlamentară – instituție prezidențială. Potrivit lor, este necesar de intervenit în mod punctual cu mecanisme de armonizare astfel încât să nu mai existe în viitor blocaje sau rupturi din punctul de vedere al logicii și coerenței instituționale.
Politologul Ian Lisnevschi a menționat că fără reformarea Constituției Republicii Moldova nu putem vorbi despre dezvoltare, democrație, integrare europeană, sau alinierea statului la diplomația țărilor vecine.
„În ultima perioadă, nu o dată am observat cum Curtea Constituțională a fost folosită în scopuri și interese politice, fapt ce a provocat scăderea încrederii populației în justiție. Absolut toate partidele și liderii politici trebuie să aibă drept scop principal restabilirea încrederii în Curtea Constituțională, iar acest lucru ar fi posibil doar atunci când vom avea legi care răspund la întrebări și pune puncte după bătălii politice. Dacă R.Moldova vrea să devină un stat dezvoltat, evident, are nevoie de o Constituție evoluată, iar dacă vrea să devină un stat european atunci are nevoie de o constituție echilibrată, care va fi fundamentul politicii interne și externe. De asemenea, țin să accentuiez că este necesară și o campanie masivă de informare a societății despre modificările Constituției, despre componența comisiei, astfel încât schimbările din domeniul jurisdicției constituționale să nu fie profanate sau folosite în scopuri negative”, a opinat expertul politic.
În opinia jurnalistului român Victor Nichituș necesitatea reformei constituționale este dată și de procesul reglementării transnistrene.
„Dacă acest proces va fi unul evolutiv, există semnale în acest sens, reîntregirea statului moldovean va însemna schimbări și în Legea Supremă a statului. Consider că schimbarea Constituției Republicii Moldova este una imperativă pentru evoluția acestor procese. Dacă reîntregirea statului moldovean va avea loc, este logic ca adepții statalității moldovenești să elimine din Constituție stipulările care prevăd posibilitatea lichidării statului prin intermediul referendumului. Repet, reîntregirea statului moldovean cu regiunea transnistreană elimină posibilitățile legale de unire a teritoriului dintre Prut și Nistru cu statul român”, consideră Nichituș.
Constituționalistul Vitali Catană spune că ideea de reformă constituțională a fost invocată în mai multe rânduri și cu varii ocazii. În special, atunci când au intervenit blocaje în ceea ce privește funcționarea unor proceduri sau instituții constituționale.
„Se face trimitere la o listă consistentă de probleme și va fi nevoie de o abordare raportând subiectele la principiile dreptului constituțional. Numărul deputaților în Parlament și statutul aleșilor poporului, statutul cetățeanului în raport cu instituția dublei cetățenii dar și celelate constituie teme importante dat fiind că țin de bazele fundamentale sistemului democratic” a opinat Vitali Catană.