O delegație a Primăriei Chișinău participă în aceste zile la Forumul II Regional „Vom lucra împreună 2.0: coordonăm, integrăm, reconstruim”, organizat la Cernăuți, Ucraina. Unul din obiectivele de bază ale evenimentului este discutarea stării actuale de adaptare și integrare a refugiaților la nivel local și regional în Cernăuți. În acest context, Olesea Sîrghi, consilier al primarului general al Capitalei, venit, în cadrul forumului, cu o prezentare amplă despre contribuția Primăriei Chișinău în gestionarea eficientă a crizei refugiaților din Ucraina.

Din delegația municipiului Chișinău mai fac parte pretorul sectorului Centru, Vadim Hâncu, vicepretorul Sergiu Andrian și directorul Spitalului Clinic Municipal de Copii nr. 1, Aliona Rotari.

Forumul Regional este organizat de Consiliul Orășenesc Cernăuți, cu susținerea Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și a PNUD în Ucraina, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, oferit în cadrul proiectului „EU4Recovery – Empowering Communities in Ukraine” și la care participă șase comunități țintă din regiune.

În cadrul aceleiași vizite oficiale, delegația de la Chișinău a avut o întrevedere cu administrația orașului Cernăuți, în special cu primarul Roman Cliciuc.

„Reprezentanții celor două municipalități înfrățite în baza acordului de colaborare au menționat importanța susținerea țării vecine și disponibilitatea continuă de acordare a sprijinului multidimensional oamenilor care au plecat din calea războiului. În context, Pretorul Vadim Hâncu a remarcat interesul pentru intensificarea relațiilor de colaborare dintre administrația sectorului Centru din Chișinău și orașul Cernăuți, sub diverse aspecte, precum: inițierea de proiecte bilaterale, sprijin reciproc, schimb de bune practici și parcurs comun european”, se arată într-un comunicat al Primăriei Chișinău.

De asemenea, au fost abordate subiecte pe diverse domenii, inclusiv investiții externe, schimb cultural între comunități din spații geografice apropiate.

Membrii delegației de la Chișinău au vizitat și centre de tineret, dar și centre care găzduiesc persoane de vârsta a treia. Totodată, au făcut un schimb de experiență cu medicii din cadrul Spitalului de Copii din Cernăuți.

Pentru acțiunile prompte întreprinse de Primăria Chișinău pentru ucrainenii refugiați în Republica Moldova, membrii delegației municipale au primit diplomă și scrisoare de mulțumire din partea oficialilor de la Cernăuți.