Comisia parlamentară de anchetă a răpirii judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus avansează în obținerea diferitor probe, iar în spațiul public apar tot mai multe dovezi că răpirea a fost realizată de serviciile speciale ucrainene cu implicarea diplomaților și transportului diplomatic al Ambasadei Ucrainei la Chișinău, transmite subiectulzilei.md cu referire la sinteza.org.

Din informațiile care circulă pe culoarele puterii, există probe că Președinția Maiei Sandu era la curent cu toți pașii răpirii și transportării lui Ceaus în Ucraina în portbagajul SUV-ului cu numere diplomatice al Ambasadei Ucrainei. S-ar putea ca aceste informații să detoneze foarte curând spațiul public din Moldova, chiar în plină campanie electorală, iar aceasta va lovi foarte dur în imaginea Maiei Sandu, dar și a PAS-ului pe care-l patronează spiritual. Nu o va salva pe șefa statului nici culonul de peste un kg de aur primit în dar (drept scuze) de la omologul de la Kiev, Vladimir Zelenski.

Echipa prezidențială a decis să acționeze prin lansarea unei pierdele de fum, care să acopere scandalul răpirii lui Ceaus, în care Maia Sandu a demonstrat că deschide porțile țării comandourilor străine pentru operațiuni speciale în inima Moldovei. Pentru această operațiune a fost ales un alt fugar corupt, ex-senatorul român, Cristian Rizea. În spatele acestui politician „jmecher” de la București ar sta forțe serioase, inclusiv din serviciile speciale externe ale României, care au interesul să-l „țină” departe de țara de origini, de teamă că „poate să deschidă gura dacă ajunge la pârnaie”. Ajuns la Chișinău prin căi ilegale, Cristian Rizea a avut protecția oligarhului moldovean, Vlad Plahotniuc, care și acum este interesat să-l protejeze. Mai recent, Rizea a obținut și o altă umbrelă de protecție politică, prin anumite legături personale cu lideri din PAS. Dar despre aceasta, puțin mai târziu.

Să ne amintim cine este acest băiat corupt, care crede că banii și accentul dâmbovițean pot rezolva toate problemele la Chișinău. În 2018, fostul deputat PSD din România, Cristian Rizea a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani. Magistrații au decis și confiscarea sumei de 300.000 de euro de la fostul deputat PSD, bani primiți sub formă de mită disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi române pentru rezolvarea unor probleme. Din 2019, Rizea se află în căutare internațională, iar autoritățile române, după identificarea lui în Republica Moldova, au cerut oficial extrădarea. Procedura de reținere și extrădare s-a complicat după ce Cristian Rizea a obținut, în 2017, cetățenia moldovenească. Rizea a încercat să obțină de la ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, azil politic, fapt care l-ar fi protejat de justiția românească. A primit, însă, refuz de la Dodon și a apelat la instanța de judecată pentru a obliga președinția moldoveană să-i acorde statutul de „refugiat politic”.

În iulie, 2019, autoritățile de la București au expediat în adresa Ministerului Justiției de la Chișinău o cerere de recunoaștere și de punere în executare a sentinței prin care fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat la patru ani și opt luni privațiune de libertate. Guvernul de la Chișinău era condus atunci de Maia Sandu, iar în cazul lui Rizea nu s-a întâmplat nimic până la plecarea în demisie a Guvernului Sandu. Aici au apărut primele dubii despre interesul „echipei Sandu” în raport cu Cristian Rizea, care este un om bogat „cu pile” în diferite cercuri și instituții.

Rizea a fost reținut la Chișinău, apoi arestat, în noiembrie 2020, după ce a venit solicitarea de extrădare din partea Bucureștiului. Ex-președintele moldovean, Igor Dodon a anulat imediat cetățenia Republicii Moldova pentru Cristian Rizea, obținută, conform probelor acumulate de procurori, prin fraudă. În mod aproape miraculos, după ce Maia Sandu a ajuns în fruntea președinției moldovenești, Cristian Rizea a început să aibă câștig de cauză în fața judecătorilor de la Chișinău. Iar când parchetul moldovean a inițiat dosarul pentru obținerea frauduloasă a cetățeniei Republicii Moldova de către fugarul Rizea, un fruntaș al PAS, deputatul Sergiu Litvinenco, a venit cu o notă critică în raport cu acțiunile procurorilor. „De ce să inițiezi dosare despre care știi cu siguranță că nu pot avea nicio finalitate? Doar pentru bifă?”, a scris atunci Litvinenco.

Revenim la umbrela politică a PAS-ului pentru Rizea. Din anumite surse, știm că a fost stabilită o relație între Sergiu Litvinenco și Cristian Rizea, cu girul Maiei Sandu. Discuțiile au fost mediate de avocați, dar și alte persoane interesate din structurile românești, care doresc să-l „conserveze” pe fugarul Rizea la Chișinău. În schimbul protecției politice din partea Maiei Sandu și PAS, Cristian Rizea a căzut de acord să joace un spectacol politico-criminal, doar că într-o regie foarte prost realizată.

Imediat ce a ieșit din arest (legislația moldovenească nu permite menținerea în arest preventiv mai mult de jumătate de an), la ușa penitenciarului a fost întâlnit, nu de rude, ci de camera PRO TV Chișinău. Rizea nu a povestit despre condițiile din temniță și despre cum avansează dosarele lui în instanță, ci despre o sperietoare pusă la cale de către „cercul interesaților”. El a anunțat că „sursele lui din serviciile speciale de la București l-au prevenit că Plahotniuc și Dodon pun la cale răpirea sa după modelul judecătorului ucrainean Ceaus”. Imediat, declarația „tare” a ex-senatorului român a fost tirajată de toată media apropiată Maiei Sandu. Următorul pas al lui Rizea și „umbrelei politice” e să-l poate pe acesta prin mai multe studiouri TV, la fel apropiate Maiei Sandu. Prin minune, din presa afiliată PAS au dispărut toate elementele criminale ce arată fața adevărată a lui Rizea. Nu mai apar nici imaginile video, în care bucureșteanul Rizea se comportă bădărănește cu un cetățean moldovean, care a filmat bolidul de lux al fugarului, parcat neregulamentar pe o stradă din centrul Chișinăului.

De ce Rizea a devenit atât de vocal la Chișinău? În schimbul libertății și protecției politice, acesta e gata să joace un rol important în campania electorală de la Chișinău, care deja a demarat. Mai întâi de toate, acesta a primit misiunea să acopere mediatic cazul răpirii lui Ceaus. Fie din pregătirea în grabă, fie din lipsă de inspirație, acuzațiile lui Rizea despre „Plahotniuc și Dodon, care vor să-l răpească după modelul Ceaus” sună la fel de credibil ca și afirmația că moldovenii vor călători pe Marte în a doua jumătate a anului curent. Se mizează, totuși, pe faptul că „dezvăluirile” acestuia vor fi amplificate de toată goarna mediatică pro-Sandu, care la moment este cea mai puternică în Moldova. „Nu contează adevărul. Contează percepția ce poate fi creată”. Anume pe aceasta se mizează.

Operațiunea „Rizea contra Ceaus” este doar prima în misiunea electorală a fugarului român. Pentru el sunt gândite acum și alte scenarii, care să ajute partidul Maiei Sandu să obțină cât mai multe voturi în Parlamentul de la Chișinău. În schimb, Cristian Rizea poate miza pe obținerea azilului politic, prin decretul Maiei Sandu. În funcție cât de bine va juca piesa în perioada electorală.