În anul 2013, când guvernarea șchiopăta la mai multe nivele, pe blogul expertului Dionis Cenușă a fost publicat un articol în care Dumitru Alaiba era prezentat ca un ”pierde timpul”, deși era angajat într-o funcție publică, achitat din banii contribuabililor. Autorul materialului a schițat patru teze importante pe care le-a transmis premierului Vlad Filat pentru a-l înștiința despre cum pierd vremea personalul guvernului.
“Vă întrebați de ce Guvernul înregistrează succese mai mici? De ce lucrurile deseori scapă de sub control. Laude, în loc de evaluare critică şi sancționare aspră. Nu știe probabil nici Dl Filat? Eu însă voi încerca să vă ajut ca împreună să înțelegem cauzele:
1. Colaboratori ai Guvernului pierd timpul în rețelele de socializare. Bunăoară, colaboratorul Cancelariei Guvernului, Dumitru Alaiba, angajat în Direcţia Politici, Planificare Strategică şi Asistenţă Externă, în această dimineaţă, cel mai propabil în timpul orelor de lucru, a comentat pe contul său din reţeaua de socializare (Facebook) vizavi de următorul meu articol: Как Филат раздает китайцам молдавские технологии винного производствa. Comentariile îl descalifică ca şi colaborator al Cancelariei, dar îl caracterizează ca persoană lipsită de calitatea elementară de comunicare civilizată într-un spaţiu public, chiar dacă acesta este virtual. Într-o conversaţie telefonică cu domnul în cauză, el mi-a spus că cele scrise sunt glume, pe care eu nu le-am înţeles. Da, a avut dreptate, nu le-am înţeles, pentru că lezează demnitatea, şi încă o dată – da, pentru că au fost făcute de un angajat al Cancelariei. Anume din clădirea Guvernului, folosind facilităţile unei instituţii de stat, dl Alaiba face comentarii cu caracter calomnios la adresa altor persoane. Atenţie, asta are loc în timp ce Guvernul încearcă să soluţioneze probleme socio-economice grave cu care se confruntă ţară. Suntem curioşi, ştie Dl Filat despre această deprindere a angajaţilor Cancelariei subordonate lui?
2. Colaboratorii scriu pe platformele de comunicare articole dedicate continuării acţiunilor de defăimare iniţiate în reţelele de socializare. La orele 11. 39, dl Alaiba, acelaşi angajat al Cancelariei, fie din banii publici, fie din proiectele finanţate partenerii de dezvoltare ai ţării (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alţii), publică pe Vox.publika.md atacuri la persoană, cu cuvinte injurioase, adresate mie personal. Critica coloboratorului Cancelariei sunt determinate de faptul că am pus la îndoială anumite politici legate de relaţiile comerciale cu statul chinez. Adică, la locul de muncă, în timpul orelor de serviciu, tot prin intermediul facilităţilor publice, acesta îşi concentrează atenţia pe un subiect străin angajamentelor contractuale. Dacă nu este adevărat, atunci îl rog pe Dl Filat să ne lămurească cum este posibil ca un colaborator din Cancelarie să scrie articole pentru necesităţi personale, din incinta unei instituţii de stat. Şi cum explică acest lucru Dl Dirk Schuebel sau alţi reprezentaţi ai organizaţiilor donatoare, în cazul în care aceştia acordă finanţare pentru susţinerea Cancelariei.
3. Alţi colaboratori sau aceleaşi persoane fac poze din geamurile clădirii de stat, după care fac galerii pe Facebook şi poartă conversaţii distractive pe marginea lor. Ştie despre această distracţie şi dl Filat sau el tolerează acest gen de activitate în rândul angajaţilor săi?
4. Calitatea activităţii Guvernului depinde şi de integritatea fiecărui angajat, inclusiv nivelul de comunicare şi respectarea unui ton civilizat în discursul public. Dl Filat ştie că angajaţii săi se exprimă într-un limbaj necuviincios, folosind injurii şi limbaj indecent?
Vreau să cred că Dl Filat nu admite aşa ceva şi nu va accepta cu siguranţă pe viitor, iar comportamentul dlui Alaiba va fi examinat în mod serios şi penalizat pentru a preveni asemenea cazuri în rândul celorlalţi angajaţi. Sancţionarea şi disciplinarea subalternilor este obligatorie, dacă vrem să crească eficienţa Cancelariei. Or, serviciul respectiv necesită dedicaţie şi responsabilitate, dar pentru sarcini de serviciu, şi nicidecum nu pentru Facebook.
Totodată, sper că Dl Filat ţine la principiile pluralismului de opinie, dar într-un cadru civilizat. Iar articolele critice, semnate de mine sau de altcineva, vin să confirme că democraţia mai este la ea acasă în ţara noastră. De aceea, nu văd rostul unor atacuri la persoană pentru critici faţă de ceea ce face Guvernul, cât de mult i-ar plăcea premierului, dl Alaiba sau oricărei alte persoane.
Acest mesaj este unul de sensibilizare a opiniei publice şi a Dlui Filat cu privire la colaboratorii Cancelariei Guvernului şi se încadrează perfect în modelul de guvernare transparentă, la care noi membrii societăţii civile dorim să contribuim în continuare. În fine, regretabil, că persoanele care trebuie să se ocupe de planificarea strategică în Cancelaria premierului nu pot formula argumente constructive și decente în apărarea unei viziuni, ci apelează la atacurile la persoană și limbajul de cartier”.
Dionis Cenușă, 2013