Președintele țării, Maia Sandu, a mimat, din nou, consultările cu Parlamentul. După decizia de astăzi a șefului statului, s-a revenit în punctul în care ne aflam în momentul desemnării Nataliei Gavrilița. De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

„Ziua de azi a arătat că PAS și Maia Sandu, pe de o parte, și celelalte partide parlamentare, pe de cealaltă parte, văd în mod diferit realitatea și ieșirea din impasul politic. Maia Sandu și liderii PAS consideră că, indiferent de gravitatea situației pandemice și starea economiei, Guvernul în demisie va reuși, cu ajutorul Parlamentului, să mențină situația epidemiologică sub control și economia R. Moldova pe linia de plutire și chiar să organizeze alegeri parlamentare anticipate în vară. Această poziție, trebuie să recunoaștem, conține un pic de aventură și relativism constituțional. Dacă un stat se poate descurca într-o situație atât de critică fără Guvern și miniștri plenipotențiari, atunci se poate pune problema dacă în principiu e nevoie de miniștri (și prim-ministru) plenipotențiari? Care e rostul demisiei, dacă un guvern demisionar dispune de toate împuternicirile unui guvern în funcție”, întreabă Nicolae Negru.

Sursa citată sugerează că retragerea Marianei Durleștenu deschidea calea învestirii unui guvern anticriză.

„Nu cred că este întâmplătoare retragerea Marianei Durleșteanu, retragere care a simplificat ecuația formării unui guvern „de compromis” sau anticriză, acceptat de majoritatea fracțiunilor parlamentare, cu excepția PAS. Maia Sandu l-a preferat pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru, deși Grosu a declarat că nu vede necesitatea unui guvern plenipotențiar. E de presupus că el va îndeplini rolul pe care l-a îndeplinit Natalia Gavrilița, iar dacă va fi învestit, își va da peste câteva săptămâni demisia. Maia Sandu a avut mâna liberă, dar a preferat să meargă pe aceeași cale, pe care o putem numi Natalia Gavrilița-2”, a precizat editorialistul nostru.

Nicolae Negru mai spune că desemnarea lui Igor Grosu nu înseamnă automat că vor fi alegeri parlamentare anticipate.

„Dacă premierul desemnat Igor Grosu nu va veni în fața Parlamentului să prezinte echipa și programul, atunci s-ar putea ca magistrații Curții Constituționale să constate că președinta a mimat consultarea cu fracțiunile parlamentare și nu sunt neîntrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului. Dacă, totuși, Guvernul Igor Grosu va cere votul de încredere al deputaților, nu este exclus să fie votat de Platforma „Demnitate și Adevăr”, Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor din R. Moldova sau „Pro Moldova”. Concluzia e că s-a revenit în punctul în care ne aflam în momentul desemnării Nataliei Gavrilița”, a conchis Nicolae Negru.