Avioane de supraveghere NATO securizează spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summitului CPE.

Zborurile de supraveghere ale avioanelor NATO, de tip AWACS (radar), vor contribui la asigurarea securității Summit-ului Comunității Politice Europene care se desfășoară în Republica Moldova. Survolând spațiul aerian al Alianție, avioanele NATO AWACS vor securiza cerul deasupra zonei desfășurării Summitului în perioada 31 mai – 2 iunie.

„Avioanele NATO AWACS pot detecta aeronave, rachete și drone de la o distanță de sute de kilometri, constituind astfel o importantă capacitate de avertizare timpurie”, a declarat purtătorea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, adăugând că „Moldova este un partener apropiat și de încredre al NATO”.

Ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, NATO și-a sporit prezența aeriană în Europa de Est cu avioane de luptă, avioane de supraveghere și avioane cisternă. Aeronavele AWACS efectuează patrulări regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele militare rusești în apropierea granițelor NATO. NATO dispune de paisprezece aeronave AWACS, care sunt variante modificate ale Boeing 707. Zburând la o altitudine de aproximativ 10 km, un singur AWACS poate monitoriza spațiul aerian pe o rază de 400 km.

De asemenea, avioanele NATO AWACS patrulează în mod regulat spațiul aerian în timpul evenimentelor internaționale majore, inclusiv în timpul reuniunilor la nivel înalt ale NATO, cea mai recentă fiind cea de la Madrid din iunie anul trecut, și a altor evenimente de mare anvergură, cum ar fi turneele internaționale de fotbal sau Jocurile Olimpice.

Precizăm că astăzi la castelul Mimi de la Bulboaca se întrunesc 48 de șefi de state, premieri și importanți oficiali europeni în cadrul celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene.

La eveniment este prezent și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. care nu și-a anunțat vizita până în ultimul moment din motive de securitate.

sursa