Compania Gazprom a trimis o solicitare oficială prin care anunță intenția sistării gazelor către Republica Moldova în cazul neachitării integrale de către compania Moldovagaz a plății curente, pentru consumul de gaze, până la data de mâine, 20 ianuarie.

„Avem o scrisoare oficială prin care suntem înștiințați că există riscul real de a fi sistate livrările de gaze. Acest lucru se întâmplă pentru că Moldovagaz, care are acționar majoritar același Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul.

Din păcate, Gazprom în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze. În aceste condiții, Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și pentru cetățenii Republicii Moldova, de aceea se vede obligat să intervină”, a declarat Natalia Gavrilița.

În acest sens, premiera a anunțat că la ora 13:00 va fi întrunită Comisia pentru Situații Excepționale. În ședință va fi analizată situația formată pe piața gazelor naturale. Șefa Executivului a mai spus că vor veni în fața jurnaliștilor pentru a comunica despre deciziile luate de Comisie.

Natalia Gavrilița a punctat că insista pe poziția de a solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic.

„Mâine voi merge la Parlament să solicit acest lucru, iar dacă Legislativul va susține decizia, mâine voi convoca din nou Comisia pentru Situații de Excepționale în cadrul căreia vom adopta o serie de măsuri menite să evite riscul opririi de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova”, a mai spus prim-ministra.