Deputații socialiști și Ministerul Justiției vor denunța decizia Curții Constituționale cu privire la Legea privind funcționarea limbilor la Comisia de la Veneția, ONU, Consiliul Europei și alte organisme internaționale. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele Parlamentului, deputatul PSRM Vlad Batrîncea și ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, în cadrul unei conferințe de presă.

“Revenim la unele practici din perioada statului capturat, când se întreprind încercări de a submina Parlamentul prin Curtea Constituțională (CC). Constatăm că CC se transformă în unealtă politică a unor partide”, a declarat Batrîncea.

Deputatul PSRM a explicat că Legea privind funcționarea limbilor, care fost votată în Parlament la sfârșitul anului trecut și anulată, joi, 21 ianuarie, de către judecătorii CC, a fost elaborată conform recomandărilor instituțiilor internaționale.

„În 2018, tot CC, într-o altă componență, a declarat neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor. Din 2018 încoace, Republica Moldova a rămas fără legislație lingvistică. Ce a făcut Parlamentul, a venit cu o lege, care a eliminat lacunele, la care s-a referit CC în 2018. O lege elaborată în conformitate cu recomandările instituțiilor internaționale. Această lege garantează drepturile fundamentale ale cetățenilor”, a explicat Batrîncea.

Ministru în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, a amintit că după ce în 2018 CC a anulat Legea privind funcționarea limbilor, ONU s-a expus că această hotărâre are un caracter dubios.

“Voi face denunț către parteneri internaționali cu privire la situația creată și cu privire la riscuri. Vom face denunț către ONU, Consiliul Europei. Analizăm adresare către Comisia de la Veneția pentru a clarifica aceste lucruri. În 2019, a fost o decizie a CC care a depășit toate liniile roșii, istoria se repetă”, a mai adăugat Nagacevschi.