„Muncim împreună pentru ca să avem un sistem educațional adaptat care să se sincronizeze cu ceea ce așteaptă societatea. Ne armonizăm cu necesitățile timpului. Investim în cadrele didactice şi în elevi”, cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban, care afirmă că se bucură că astăzi peste 200 de profesori, reprezentanți ai autorităților din sectorul public, mediul academic, partenerii de dezvoltare naţionali și reprezentanți ai organizațiilor societății civile, au participat astăzi la Forumul Educațional Municipal „Implicare pentru schimbare”.

„Forumul este o platformă de comunicare, devenită tradițională, organizat al treilea an consecutiv, cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, marcate pe 24 ianuarie.

Marcarea evenimentului la nivel înalt a făcut posibilă plasarea municipiului Chișinău pe harta internațională a proiectelor educaționale Learning Planet, susținut de UNESCO.

Astăzi le-am mulţumit cadrelor didactice pentru răbdare, profesionalism şi dedicaţie. Lucrurile se schimbă în domeniul educaţional datorită efortului profesorilor noştri, în pofida turbulenţelor prin care trecem: covid, război, crize energetice.

Ne adaptăm împreună realităţilor, iar copiii noştri au practicat şi studiile de la distanţă.

În sistem educațional municipal avem cele mai bune rezultate.
Elevii din Republica Moldova pleacă peste hotare cu rezultate remarcabile, iar noi ne bucurăm de succesele lor.

Aceste rezultate se datorează cadrelor didactice care au o mare responsabilitate în acest sens”, a declarat Ceban.

Edilul afirmă că acțiunile Primăriei pe segmentele menționate sunt considerabile. Promovarea și finanțarea claselor cu profil arte și sport pentru învățământul primar și gimnazial, care reprezintă politica educațională locală a municipalității. Mijloace aprobate pentru salarizarea cadrelor didactice la clasele cu profil – anul 2021 -55 mii lei, în anul 2022 – 67 mii lei, iar în anul 2023 – 87 mii lei.

„Elaborarea de către cadrele didactice din Chișinău a curriculelor pentru clasele cu profil arte și aprobarea acestora la nivel național. Elaborarea și obținerea aprobării curriculei pentru unele discipline școlare noi. De exemplu: Chișinăul meu. Astfel, această disciplină a fost inclusă în partea flexibilă a Curriculumului Național ca disciplină opțională pentru orice instituție de învățământ din țară.

Alocarea de mijloace financiare pentru diverse activități extracurriculare (cultură și sport) – în anul 2021- 4 mil. 575 mii lei, în anul 2022 – 10 mil. 175 mii lei, iar în anul 2023 – 27 mil. 84 mii lei.

Disciplinele opționale sunt centrate pe elev și constituie o modalitate de formare a traiectoriei individuale a tinerilor. În prezent, instituțiile de învățământ municipale au capital de experienţă privind curriculumul la decizia școlii acumulat pe parcursul ultimilor ani”, a declarat edilul.

Din 2019 bugetele pentru infrastructura educațională a crescut. În 2019 erau 47 mil. lei, în 2020 – 109 mil. lei, în 2021 – 130 mil. lei, iar în 2022 bugetul a fost de169 mil. lei