Autoritățile Republicii Moldova și cele din Federația Rusă urmează să semneze în acest an Acordul bilateral în domeniul securităţii sociale. Acest document va asigura garanţii de securitate socială, inclusiv pensia, pentru moldovenii care muncesc în Rusia. Anunțul a fost făcut de către șeful statului, Igor Dodon, în cadrul emisiunii ”Linia directă” de la Primul în Moldova.

Președintele a declarat că acest document ar putea fi semnat în timpul vizitei oficiale în Republica Moldova a conducerii Federației Ruse. Potrivit șefului statului, în zilele de 13-15 mai, este confirmată vizita la Chișinău a președintelui Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko. Șeful statului i-a lansat invitația și președintelui rus, Vladimir Putin. De asemenea, premierul Ion Chicu l-a invitat pe omologul său rus Mihail Mișustin să vină într-o vizită la Chișinău.

”În cadrul acestor vizite oficiale sunt ferm convins că acest acord va fi semnat”, a declarat Dodon.

Moldova are semnate astfel de acorduri cu 14 țări: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania și Germania, Turcia și Belarus. La etapa de negocieri se află acordul cu Statul Israel.

Aceste documente permit ca la stabilirea şi calcularea pensiei să se ia în calcul toate perioadele de cotizare realizate pe teritoriul statelor semnatare, iar fiecare stat aplică legislaţia naţională în domeniu. Astfel, Moldova şi cel de-al doilea stat semnatar iau în calcul şi achită pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii.