Moldovenii care au revenit în țară din cauza pandemiei vor putea aplica la programul de subvenții în agricultură. O lege în acest sens a fost votată de Parlament. Documentul a fost elaborat de Guvern la inițiativa președintelui Igor Dodon.

Potrivit legii, migranții reîntorși vor putea solicita  subvenții la efectuarea investițiilor în sectorul agricol postinvestițional, precum și  pentru proiectele start-up în avans.

De asemenea, a fost extins plafonul de vârstă pentru tinerii fermieri care se încadrează în programul de acordare a subvențiilor în avans – de la 35 la 40 ani.

Plafonul maxim al înlesnirilor se propune a fi în mărime de 30% din valoarea investiției eligibile. Beneficiarii vor fi supuși verificărilor pe teren, efectuate de Agenția de intervenție și plăți pentru agricultură.

În același timp, a fost exclusă condiția privind prezentarea certificatelor de calitate și dovada deținerii de către solicitantul de subvenții a bazei de producție a materiei prime proprii. Concomitent, se propune includerea prevederii privind confirmarea de către solicitant a dovezii de prelucrare și/sau procesare a producției de origine autohtonă.