Potrivit documentului, doar cetățenii moldoveni pot cumpăra și vinde terenuri agricole, precum și terenuri din fondul forestier.

Se stipulează că o persoană fizică sau juridică străină sau o persoană juridică străină, al cărei capital autorizat conține investiții străine sau care are în calitate de administrator sau fondator (participant) sau acționar o persoană fizică sau juridică străină sau o persoană juridică străină, al cărei capital autorizat conține investiții străine, sau beneficiari efectivi, nu poate să dobândească, să dețină dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole sau a terenurilor forestiere în baza unor acte juridice în timpul vieții proprietarilor.

În cazul în care aceștia primesc astfel de terenuri prin moștenire, hotărâre judecătorească, ipotecă, proprietarul este obligat să le înstrăineze în termen de 1 an de la momentul dobândirii dreptului de proprietate asupra terenurilor. Potrivit Ministerului Agriculturii, astfel, noul Cod funciar confirmă angajamentul țării față de conservarea și gestionarea responsabilă a patrimoniului natural și agricol, asigurând că acesta rămâne un bun național, accesibil și benefic pentru cetățenii Republicii Moldova.

Noul Cod funciar a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, iar noua ediție a acestui document are drept scop crearea unui cadru normativ de reglementare a relațiilor funciare adaptat noilor realități.

Scopul noului Cod funciar este de a reglementa regimul juridic al fondului funciar și al relațiilor funciare stabilite între persoanele fizice. De asemenea, acesta propune o nouă clasificare a terenurilor agricole, precum și reguli de modificare a ordinii de utilizare a acestora. Astfel, proprietarii de terenuri agricole vor putea construi pe aceste terenuri depozite, frigidere pentru depozitarea produselor agricole, ateliere pentru repararea și depozitarea utilajelor agricole, ferme zootehnice, infrastructură și instalații de prelucrare primară, stațiuni agroturistice, fără a schimba destinația terenului. Acest lucru se poate face pe baza unei documentații de proiect aprobate, precum și a unei autorizații de construcție eliberate de autoritatea administrației publice locale.

O altă prevedere a proiectului prevede interzicerea schimbării destinației terenurilor agricole deosebit de valoroase și a terenurilor forestiere, a fondului de apă, a rezervațiilor istorico-culturale și naturale, a monumentelor istorice, a monumentelor arheologice imobile, precum și desfășurarea acolo a oricărei activități contrare destinației acestora.

Noul proiect de Cod funciar reglementează, de asemenea, modalitățile de consolidare a terenurilor agricole, precum și acțiunile care trebuie întreprinse în cazul în care proprietarii nu au încheiat acte de moștenire pentru aceste terenuri și nu le mențin în condiții corespunzătoare. Astfel, potrivit noilor norme, dacă terenurile agricole nu sunt cultivate și nu sunt menținute în condiții fitosanitare corespunzătoare timp de mai mult de 2 ani consecutivi, autoritatea locală va iniția acțiuni de atragere a răspunderii proprietarului.

În cazul în care proprietarul nu răspunde la somație, primăria va fi autorizată să dispună de terenul în cauză și să îl închirieze în condiții clar reglementate pentru a preveni ca bolile, buruienile și dăunătorii să infesteze terenurile adiacente. În mod similar, proprietarii de terenuri vor fi obligați să ia măsuri pentru a preveni și a atenua impactul degradării solului în conformitate cu măsurile de protecție a solului ca parte a practicilor agricole.

În același timp, noul Cod funciar conține o serie de prevederi preluate din Legea privind reglementarea de stat a regimului proprietății funciare, Cadastrul de stat și monitorizarea terenurilor, Legea privind prețul normativ și procedura de vânzare-cumpărare a terenurilor, precum și alte reglementări în domeniu, care vor fi abrogate de la data intrării în vigoare a noului cod, adică după 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

În plus, noul Cod funciar prevede instituirea unui sistem informațional de cadastru, care va ține evidența terenurilor pe categorii și regim de folosință. Noul Cod funciar conține, de asemenea, norme privind controlul statului în sfera relațiilor funciare, soluționarea litigiilor funciare și răspunderea pentru nerespectarea legislației funciare. Controlul de stat asupra utilizării și protecției terenurilor va fi exercitat de guvern și de organele administrației publice locale.

sursa