Guvernul nu va extinde termenul de compensare a facturilor pentru cetățeni la consumul de gaz natural și energia termică. Ministrul Muncii și Protecției Sociale , Marcel Spătari, a declarat că, potrivit legii, compensarea diferenței de preț pentru furnizarea gazelor naturale și căldurii centralizate se face pe parcursul lunilor noiembrie-martie.
Ministrul susține că, în prezent, Guvernul lucrează la un mecanism mai țintit de oferire a compensațiilor, astfel ca de acest ajutor să beneficieze în viitor oamenii care într-adevăr au nevoie.
”Noi acum lucrăm la un mecanism mai țintit de oferire a compensațiilor. Este adevărat, că în perioada de iarnă compensațiile au fost oferite tuturor celor care consumă gaze naturale sau energie termică centralizat. A fost o intervenție de urgență. A costat foarte scump. Peste 2 miliarde de lei. Dintr-un buget public național de 80 de miliarde de lei să cheltui 2 miliarde pe acest mecanism, e ceva. Dar a fost necesar, altfel acești bani oricum ar fi fost plătiți către furnizor, numai că el ar fi fost plătit mai mult de oamenii săraci și mai puțin de cei care-și permit. Atunci când vorbim despre costul încălzirii la aceste prețuri iarna, peste 90% din populație este afectată. Noi trebuie să avem mecanisme mult mai țintite. Chiar dacă vorbim despre același fond, chiar dacă anul viitor, nu știu care vor fi prețurile, dacă am fi în situația de a aloca un miliard sau două miliarde pentru compensare, sunt de acord că ar fi mai echitabil să avem un mecanism prin care banii să ajungă mai țintit celor vulnerabili”, a spus ministrul.
Potrivit lui Spătari, aceasta ar înseamna ca să fie compensați mai mul oamenii cu venituri mici și eficiență energetică mai proastă. De asemenea, acțiunea presupune investiții în izolarea termică a locuințelor și să fie stimulat consumul rațional al resurselor energetice.
”Este un set complex de măsuri, nu e vorba doar de a compensa doar pe cei cu venituri mici, dar de a compensa mai mult pe cei care au nevoie de aceste compensații. Luna martie este ultima lună, într-adevăr, conform legii”, a declarat ministrul.
Spătari a menționat că ministerul pe care-l conduce este în proces de elaborare a unui program de susținere a populației în eventualitatea creșterii prețului la electricitate, dar că acest mecanism nu va mai fi generalizat pentru toți consumatorii, așa cum a fost în cazul consumului de gaz și energie termică.
”Noi lucrăm la un mecanism de compensații țintite pentru energia electrică la o eventuală creștere. Nu va mai fi un program de compensare generalizat pentru toată lumea, cum a fost cu gazele naturale și energia termică. Dacă vorbim de un astfel de mecanism avem nevoie de criterii de eligibilitate și un mecanism de înregistrare și verificare a gospodăriilor. Putem să avem câteva praguri de compensații”, a declarat ministrul muncii.