Ministrul Justiției Olesea Stamate, membru din oficiu al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), consideră că Domnica Manole și Tatiana Răducanu, candidate pentru fotoliile de judecător al Curții Constituționale, nu ar trebui să fie alese în aceste funcții.
Stamate a declarat că nu se poate prezenta astăzi la ședința CSM în cadrul căreia urmează a fi aleși doi judecători ai Curții Constituționale, dar că a transmis o „notă de poziție” în cadrul căreia recomandă „analizarea, cu mare atenție, a dosarelor unor candidați asupra cărora au fost ridicate semne de întrebare vizavi de integritatea sau profesionalismul lor, alții fiind excluși din competiție la Parlament sau Guvern pe motiv că nu au întrunit criteriile înaintate”.
Astfel, Stamate numește mai mulți candidați pe care nu îi dorește în funcții, inclusiv Manole și Răducanu, care s-au remarcat cu ieșiri împotriva fostului regim.
Ea consideră imposibilă numirea lui Oleg Potîrniche, Eduard Bodișteanu, Andrei Coca și a Domnicăi Manole, deoarece au fost excluși deja de comisiile responsabile din Parlament și Guvern, iar criteriile pentru concursul la Executiv sunt identice cu cele ale CSM.
Ea mai menționează că Iulia Sîrcu este o fostă judecătoare „cu activitate compromisă, care nu va inspira încredere și va decredibiliza CC” și amintește despre faptul că Teodor Cîrnaț a picat testul la poligraf atunci când a candidat la funcția de președinte al ANI, iar Ghenadie Eni a fost „acuzat în presă că a primit teren de la Primărie concomitent cu examinarea unui dosar civil contra autorității locale privind prejudicierea unui antreprenor”.
Iar candidatura Tatianei Răducanu, în opinia Olesei Stamate, trebuie analizată minuțios, „ținând cont de multiplele cazuri de condamnare a Republicii Moldova la CEDO, multe dintre acestea fiind judecate împreună cu o altă candidată, Iulia Sîrcu”.
Olesea Stamate nu și-a exprimat o opinie în legătură cu desemnarea de către comisia parlamentară de profil a lui Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu pentru funcțiile de judecători la Curtea Constituțională.
Data publicarii articolului: 30 iulie 2019