Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, solicită Guvernului alocarea din fondul de rezervă a 47 de milioane de lei pentru acoperirea prejudiciilor din agricultură cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile. În cadrul unui briefing de presă, Perju susține că unii agricultori încă suportă consecințe cauzate de seceta din vara anului 2020.

„Ministerul solicită Guvernului Republicii Moldova, alocarea a 47 de milioane de lei, din fondul de rezervă, pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate infrastructurii rurale. În cea mai mare parte, pentru acoperirea parțială a prejudiciilor care au fost cauzate producătorilor agricoli, care nu și-au revenit încă din cauza secetei care a fost în vara anului 2020”, a declarat Ion Perju.

Potrivit datelor prezentate de Perju, pe teritoriul Republicii Moldova, pe perioada lunii mai-iunie curent, au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale, cu caracter natural, precum vijelii, ploi torențiale cu grindină și vânt puternic, furtuni de praf, care au dus la pagube destul de mari. Acestea s-au produs pe teritoriul a 29 de localități, din 14 raioane, cele mai afectate fiind Edineț, Criuleni, Drochia, Floreșeti, Ialoveni și Orhei.

„Au fost afectate drumurile, au fost distruse poduri, dar și suprafețe mari de semănături și culturi agricole care au fost practic distruse. Este vorba de o suprafață de circa trei mii de hectare. Paguba materială totală, înregistrată până la moment, constituie circa 35 de milioane de lei, dintre care peste 30 de milioane de lei sunt pagube pentru culturile agricole”, a precizat ministrul Agriculturii.

Au fost lansate peste 3000 de rachete antigrindină, de trei ori mai multe decât perioada similară a anului trecut. Totuși, Ion Perju susține că sunt necesare procurarea suplimentară a rachetelor, precizând că în zonele unde au fost instalate sisteme anti grindină, prejudicii ale culturilor agricole nu au fost înregistrate.

Precizăm că, deja a treia zi consecutivă, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat cod galben de instabilitate atmosferică. În zilele de 8, 9 și 10 iunie au fost înregistrate ploi, însoțite de grindină și descărcări electrice.