Președintele Republicii Moldova este obligat să înainteze candidatul la funcția de premier, desemnat de cel puțin 51 de deputați. Totodată, șeful statului trebuie să înțeleagă că Republica Moldova este un stat parlamentar, iar Legislativul nu poate fi dizolvat pentru abuzul constituțional al Președintelui. Declarația a fost făcută de către ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, după ce Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier.
“Derapajele Președintelui RM devin tot mai frecvente și periculoase.
Vă amintesc:
1. A refuzat să desemneze un candidat la funcția de Premier după consultările cu fracțiunile parlamentare din decembrie 2020, inventând teoria autodizolvării Parlamentului și așteptarea soluției CC;
2. Din informațiile de presă, Președintele a chemat judecătorii la nu știu ce discuții;
3. A refuzat în mod aparent anticonstituțional să desemneze candidatul la funcția de Premier, candidatul care a fost identificat conform Constituției și jurisprudenței CC de 54 de deputați în Parlament.
Toate aceste derapaje, în cumul cu:
1. atacurile unor actori la politica lingvistică a statului,
2. unele expuneri politice referitoare la diplomați străini,
3. chemările la proteste care să degenereze în tulburări în masă, trezesc suspiciuni cu privire la existența unei acțiuni concertate de destabilizare cu scopul acaparării puterii absolute, contrar normei constituționale și a regulilor statului de drept.
Sper, actorii politici să revină la norma constituțională și să renunțe la promovarea unor precedente cu consecințe imprevizibile pentru democrație doar din interese de partid sau alte interese înguste.
La final voi menționa:
1. Președintele este obligat conform Constituției să desemneze candidatul propus de cel puțin 51 de deputați.
2. Parlamentul nu poate fi dizolvat pentru abuzul constituțional al Președintelui”, a scris Nagacevschi pe Facebook.