Una dintre cele mai impertinente voci care roiesc în sfera Kremlinului este, fără îndoială, cea a fostului președinte rus Dmitri Medvedev, cunoscut pentru declarațiile sale incendiare împotriva liderilor occidentali. Cea mai recentă piruetă verbală a fostului șef al statului rus între 2008 și 2012 are legătură cu sugestia președintelui Emmanuel Macron de a trimite trupe europene ale NATO la războiul din Ucraina. Fără ezitare, Medvedev l-a atacat pe președintele francez în acest fel: “În primul rând, (Macron) a avut probabil urină în cap și în al doilea rând, a fost incontinent în discursul său”.

Fostul președinte rus a criticat afirmația lui Macron că Europa are nevoie de o victorie ucraineană asupra Rusiei pentru a-și menține securitatea și, prin urmare, ar trebui să ia în considerare trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune și trupe terestre. “Combinată cu dorința lui de a împărtăși arsenalul nuclear al Franței cu toți europenii dornici, incontinența discursului lui Macron pare să fi devenit o problemă persistentă și dureroasă”, a glumit liderul rus.

Medvedev are o fixaţie specială pentru Macron. “Stridiile și șampania sunt un lucru bun, dar nu mai este un copil. A uda verbal patul la vârsta lui este periculos”, a scris fostul apropiat al lui Putin: “Oamenilor nu le place acest miros, știţi”.

Medvedev îl atacă dur pe Macron

Luni, la conferinţa de la Paris, Macron a menționat în fața mai multor șefi de stat ai UE și NATO că trimiterea de soldați în Ucraina nu poate fi exclusă pentru a împiedica cu orice preţ ca Moscova să câștige războiul: “Astăzi, nu există un consens pentru trimiterea forțelor terestre într-un mod oficial, în mod asumat și hotărât”, a spus liderul francez, care a adăugat: “Nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru ca Rusia să nu poată câștiga acest război”.

Cancelarul Olaf Scholz și alți lideri europeni și șeful NATO se opun propunerii lansate de Macron, dar, așa cum a subliniat însuși Macron, la începutul războiului toți partenerii occidentali au refuzat să trimită avioane de luptă F -16 și după mai bine de un an mai, mai multe ţări europene sunt pe cale să transfere acești luptători în Ucraina. Teama guvernelor europene și mai ales a Germaniei este că desfășurarea trupelor NATO ar însemna participarea directă la războiul împotriva Rusiei.

La Paris, lucrurile se văd altfel. Ministrul francez de Externe Stéphane Séjourné a declarat, marți, în Adunarea Națională că, atunci când a trimis soldați, se gândea în principal la apărarea cibernetică, producția de arme în Ucraina și deminare. “Unele dintre aceste acțiuni pot necesita o prezență pe teritoriul ucrainean fără a atinge pragul beligerant”, a mai spus Séjourné.