Pentru a instaura o pace durabilă în Europa este nevoie ca Occidentul să facă două salturi de imaginație. Primul este ca Ucraina să se alăture NATO, ca mijloc de a o reține, dar și de a o proteja, iar al doilea este ca Europa să inginerească o apropiere de Rusia, ca modalitate de a crea o graniță estică stabilă, transmite Henry Kissinger, care împlinește 100 de ani pe 27 mai (interviul pe larg, disponibil aici). Ca răspuns la aceste afirmații, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev a avut o reacție vehemntă și a reamintit de „articolul 5”. Liderul de la Moscova vorbește despre un răspun „dur” din partea Federației Rusiei, dacă Ucraina e primită în NATO.

„Kissinger a cerut admiterea Ucrainei în NATO. (…) Cu toate acestea, aici se înșeală complet”, transmite Medvedev, pe canalul său de Telegram.

„El a numit conflictul dintre SUA și China principala amenințare la adresa umanității. Întotdeauna am crezut că pentru o evaluare corectă a situației este important să luăm în considerare nu o amenințare ipotetică, ci una directă și evidentă.

Să ne imaginăm că Ucraina a fost acceptată în Alianța Nord-Atlantică de către actualii lideri cu gură de mălai:

1) NATO este deja angajată într-un război hibrid cu țara noastră;

2) regimul naționalist ucrainean nu va renunța să încerce să recupereze teritoriile pierdute;

3) va trebui să răspundem dur la acest lucru prin toate mijloacele posibile și…

4) iată articolul 5 din Tratatul de la Washington.

Raționamentele subtile despre evitarea amenințărilor existențiale nu funcționează în conflictele sângeroase. Acest lucru ar trebui să fie clar chiar și pentru cei care se apropie de centenar”, a precizat Dmitri Medvedev.

sursa