Fostul președinte rus Dimitri Medvedev amenință cu apocalipsa nucleară dacă Vladimir Putin va fi arestat în baza mandatului emis pe numele dictatorului de la Moscova de către Curtea Penală Internațională.

“Să ne imaginăm – este clar că această situație, care nu este niciodată realizată, dar cu toate acestea ne vom imagina că a fost realizată.

Actualul șef al unui stat nuclear a venit pe teritoriul, de exemplu, al Germaniei, și a fost arestat. Ce este acesta? Declarație de război împotriva Federației Ruse!

Medvedev amenință cu apocalipsa nucleară: „Arestarea lui Putin ar fi o declarație de război”

Și în acest caz, toate rachetele noastre vor zbura către Bundestag, către biroul cancelarului și așa mai departe. Înțelege el că acesta este un ‘casus belli’, că aceasta este o declarație de război?, a spus Medvedev. 

Medvedev a continuat: “există chiar și o întrebare pur juridică: pe baza a ce doriți să judecați state străine sau lideri ai statelor străine, dacă acest stat nu vi s-a alăturat?

Prin urmare, competența sa pentru noi nu este ceva îndoielnic, este nesemnificativ, ceea ce s-a spus”, a adăugat vicepreședintele Consiliului de Securitate.

Delirul politic al fostului președinte merge și mai departe, Medvedev a îndemnat chiar la atacarea cu rachete hipersonice sediul central al Curții Penale Internaționale.

SUA susțin arestarea lui Putin

Blinken spune că țările europene care fac parte din CPI ar trebui să-l aresteze pe Putin dacă îl vizitează.

Orice țară europeană care este parte la Curtea Penală Internațională (CPI) ar trebui să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin dacă acesta îl vizitează, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken.

“Cred că oricine este parte la Curte și are obligații ar trebui să își îndeplinească obligațiile”, a declarat Blinken ca răspuns la o întrebare adresată de senatorul republican Lindsey Graham, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru credite din Senat.

Blinken nu a vrut să spună dacă autoritățile americane l-ar preda pe liderul rus la CPI dacă acesta ar veni în Statele Unite, menționând că SUA nu sunt parte la tribunal.

“Nu cred că are planuri de a călători aici în curând”, a spus Blinken.
Putin a părăsit cu greu Rusia în ultimii ani și nu a mai călătorit în SUA din 2015.

Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Săptămâna trecută, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin pentru rolul său într-un vast efort la nivelul Kremlinului de a deporta cu forța copiii ucraineni în Rusia.

Un raport publicat la jumătatea lunii februarie de către Conflict Observatory, susținut de Departamentul de Stat al SUA și realizat de Yale Humanitarian Research Lab, a constatat că peste 6.000 de copii – cu vârste cuprinse între doar câteva luni și 17 ani – s-au aflat în custodia Rusiei la un moment dat pe parcursul războiului, deși “numărul total de copii nu este cunoscut și este probabil semnificativ mai mare de 6.000”.

Acesta a identificat 43 de facilități care fac parte din vasta rețea în care au fost trimiși copiii, care se întinde “de la un capăt la altul al Rusiei”, inclusiv Crimeea ocupată de Rusia, “coasta estică a Pacificului – mai aproape de Alaska decât de Moscova” și Siberia, a declarat Nathaniel Raymond, de la Yale Humanitarian Research Lab.

“Scopul principal al taberelor pare să fie reeducarea politică”, a spus el, menționând că cel puțin 32 dintre facilitățile identificate în raport “par să fie angajate în eforturi sistematice de reeducare care expun copiii din Ucraina la o educație academică, culturală, patriotică și, în două cazuri, în mod specific militară centrată pe Rusia”, potrivit CNN.

sursa