Mariana Durleșteanu, candidatul desemnat de majoritatea parlamentară la funcția de premier, afirmă că nu reprezintă nicio formațiune politica și nu a solicitat această poziție. Durleșteanu precizează într-o postare pe Facebook că, a acceptat această propunere în contextul crizei politice, pandemice și economice fără precedent prin care trece țara.

Potrivit fostului ministru al Finanțelor, pentru gestionarea responsabilă a acestei crize este necesar un Guvern cu asumare de răspundere și independență executivă separat de ambițiile politicului.

”Nu mă hazardez la aceasta poziție de Prim-ministru, însă m-am gândit că cetățenii nu merita aceasta suferința din partea politicului”, susține Durleșteanu.

Candidatul la funcția de premier este de părere că acum politicul trădează încrederea oferita de către cetățenii Republicii Moldova, dar și mai mult trădează speranța pentru viitoarea generație.

”Am luat decizia de a accepta invitația la funcția de Prim-ministru, pentru ca nu pot fi indiferenta si nu pot tolera că votul, oferit de cetățeni, este trădat din cauza intereselor partinice”, notează Durleșteanu.

Fostul ministru al Finanțelor atenționează că bugetul statului este sustenabil până în iunie 2021, iar deficitul bugetar s-ar putea dubla și ajunge până la 28 de miliarde de lei. Asta înseamnă că țara poate intra în colaps financiar.

Durleșteanu afirmă că acum politicul trebuie să vină cu o foaie de parcurs privind alegerile parlamentare anticipate, cu un proces clar cum vor fi declanșate, când vor fi și cum se gestionează țara în această perioadă.

”Vreau să văd clar ce cheltuieli se vor tăia sau de unde se vor găsi acele surse financiare ca să se asigure desfășurarea anticipatelor. Ce facem cu programul de vaccinare care nu este bugetat, cum se vor aloca cheltuieli pentru teste COVID-19 și pentru asigurarea cheltuielilor păturilor vulnerabile întru a supraviețui în această perioadă. Cum susținem mediul de afaceri? Moldova va avea o descreștere economică nu de 14%, ci mult mai mare, deci cum se va asigura un buget al țării după iunie 2021”, notează candidatul.

Mariana Durleșteanu afirmă că este nevoie de o voință politică și asumare a răspunderii fată de cetățeni de către toate puterile în stat cu acțiuni concrete. Astfel, candidatul desemnat de majoritatea parlamentară la funcția de premier îi sugerează președintelui țării să asigure un dialog cu toate fracțiunile pentru a depăși această situație fără precedentși pentru a nu dezamăgi cetățenii din țară și de peste hotare de votul acordat.

Durleșteanu propune forțelor politice să-și asume responsabilitatea pentru gestionarea crizei prin menținerea vectorului european al Moldovei, Programului cu FMI și partenerii externi pentru asigurarea reformelor și suportului financiar, gestionarea crizei pandemice și economice.

”Fac un Apel către forțele politice : NU vă bateți joc de cetățeni!!!! În curând nu va mai fi nici electorat și nici pe cine alege! NU reprezint pe nimeni din acest Parlament și NU fac parte din alte partide, sunt un cetățean simplu care nu sunt indiferentă de votul cetățenilor de pretutindeni”, notează Mariana Durleșteanu.