Președintele Maia Sandu va fi obligată de circumstanțe să numească o persoană pentru funcția de premier. Această persoană nu poate Natalia Gavrilița. Curtea Constituțională a spus foarte clar că numirea unui premier se face pentru a ieși din criză, nu pentru a o aprofunda. Opinia a fost expusă de către politologul Dionis Cenușă, pe Facebook. Expertul a prezentat și câteva scenarii posibile, privind evoluția situației politice din țară. Una dintre acestea ar fi ca Maia Sandu să înceteze să ignore decizia Curții Constituționale și să numească un candidat care să fie și votat.

„Alegerea se face între candidatura lui Durleșteanu, agreată indirect de Curte, dacă e să citești decizia cap-coadă nu pe diagonală. O altă soluție este o candidatură numită de PSRM, PAS, Platforma DA și PDM. Această variantă am sugerat-o de mai multe ori anterior. Premierul ar deveni Năstase, iar membrii cabinetului pot fi atât tehnocrați cât și actori credibili din politic. Cred că integrarea lui Durleșteanu nu ar încurca, ba din contra. Criza pandemică și anticipatele în 2021 ar fi obiectivele majore”, scrie Cenușă.

Politologul precizează că în cazul în care Moldova rămâne cu un guvern interimar până în 2023, pandemia va lovi dur în sănătatea publică și în popularitatea politicienilor aflați la putere, inclusiv în Maia Sandu, lucru deja vizibil pe rețelele de socializare.