Cu cât Republica Moldova se apropie mai mult de Uniunea Europeană, cu atât presiunea din partea Moscovei este mai mare. Declarațiile au fost făcute de președintele țării Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă comună cu preşedinţii Austriei şi Slovaciei.

„Nu este o noutate că Rusia încearcă să se amestece în viaţa politică a Moldovei folosind diverse metode. Resursele energetice sunt folosite ca arme. Organizarea de proteste agresive este plătită. Sunt finanţate partide şi campanii electorale. Nimic din toate acestea nu sunt noutăţi. Dar la alegerile locale recente, Rusia a folosit şi mai multe resurse ilegale pentru a mitui alegătorii. Toate acestea au fost făcute pentru a truca alegerile. Cu cât ne apropiem de UE, cu atât vor exista mai multe interferenţe ruseşti. Cu cât sunt mai mulţi paşi către UE, cu atât presiunea de la Moscova va fi mai serioasă”, a declarat șefa statului.

Astfel, potrivit Maiei Sandu, singura șansă pentru Moldova de a „supraviețui și de a-și consolida democrația” este de a deveni membră a Uniunii Europene. 

Șefa statului susține că trebuie să devenim mai rezistenți, „să lucrăm pe problemele de securitate, precum energia, consolidarea instituțiilor guvernamentale, să încercăm să ne asigurăm că finanţarea partidelor este cât mai transparentă, mai ales în campaniile electorale”. 

„Pentru că pentru noi aceştia sunt pilonii principali (ai democraţiei)… Pentru că atunci când sunt atât de mulţi bani ilegali care vin din Rusia, instituţiile statului trebuie să fie suficient de puternice pentru a-i rezista”, a mai adăugat Maia Sandu. 

În cadrul aceleiași conferințe de presă, președintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar, a declarat că țara sa cu siguranță va vota pentru inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

De asemenea, președintele Maia Sandu a declarat că R. Moldova contează pe o decizie pozitivă a statelor membre în procesul de aderare la Uniunea Europeană, la Reuniunea Consiliului European din 14 și 15 decembrie.

Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare pentru Ucraina și R. Moldova. Potrivit Raportului Comisiei Europene privind extinderea UE, decizia finală urmează să fie luată în luna decembrie la Summitul Consiliului UE.

La scurt timp, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție în care a spus că recomandarea CE este un pas al autorităților și al tuturor moldovenilor care muncesc pentru a transforma R. Moldova într-un stat democratic.

De asemenea, premierul Dorin Recean a spus că această zi este importantă pentru R. Moldova, iar avizul pozitiv din partea CE este rezultatul muncii pe care au depus-o toți moldovenii.

Astfel, în perioada 14-15 decembrie va avea loc Reuniunea Consiliului European, unde cele 27 de state membre ale UE își vor oferi voturile în privința începerii negocierilor de aderare a R. Moldova și a Ucrainei la UE.

sursa