Incidentele care au avut loc în ultimele ore în regiunea transnistreană sunt o escaladare a tensiunilor și au fost provocate din interiorul regiunii separatiste, a declarat președinta Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Șefa statului a confirmat explozia care a avut loc pe aerodromul din Tiraspol și a spus că cel mai probabil responsabilii de incidentele care au avut loc în regiunea transnistreană sunt forțe din interiorul regiunii transnistrene pro-război. 

”Autoritățile din Rep. Moldova urmăresc cu precauție situația din regiune. Analizele noastre arată ca exista tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, acest lucru vulnerabilizează situația (… ) condamnam orice tentative, orice fel de acțiuni care pun în pericol pacea din regiune”, a declarat Maia Sandu.

În acest sens Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice:

  1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;
  2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;
  3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică.
  4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

Amintim că mai multe explozii au avut loc aseară și azi dimineața în regiunea separatistă transnistreană. Două turnuri de comunicație care, potrivit presei din regiune,  retransmiteau posturi de radio din Federația Rusă au fost aruncate în aer în localitatea Maiak. Totodată, așa-numitul Minister al Securității din regiune a fost aseară ținta unui atac cu împușcături dintr-un aruncător de grenade. Tot ieri, au fost raportate explozii în apropiere de o unitate militară dislocată în preajma localității Parcani din stânga Nistrului, după cum anunță așa-numitele autorități de la Tiraspol.