Întârzierea de două ore a doamnei președinte la propriul briefing, fără, bineînțeles, o explicație pe parcurs a amânărilor, care ar fi fost normal să vină din partea consilierilor, a fost oarecum compensată… Cel puțin, mie.
Maia Sandu ne-a oferit pe tavă motivul pentru care unui membru din oficiu, adică chiar lui Sergiu Sârbu, președintele Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, i s-a interzis să participe la ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Sergiu Sârbu a fost forțat să părăsească instituția prezidențială de către paza Palatului pe motivul unui conflict de interese, pe care Maia Sandu s-a aventurat în două rânduri să-l explice, răspunzând la două întrebări cu același sens. Din păcate, n-a reușit. Conflictul de interese ar fi izvorât din apartenența lui Sîrbu la o grupare parlamentară, care, se pare, ar avea gânduri rele asupra Aeroportului Chișinău și tocmai chestiunea asta a fost discutată la CSS.
Întrebată, pe ce documente juridice s-a bazat, când a îndepărtat un membru al CSS de la ședință, doamna președintă a fost sinceră. Există două explicații justificatoare, dar chiar dacă acestea nu au aparența unor documente juridice, nu-i treaba unui președinte, după cum obișnuiește s-o taie Maia Sandu.
Deci, întâi, președinta Sandu a făcut trimitere la modul firesc de a se isca un conflict de interese în cazul în care e vorba de un deputat, care nu face parte din PAS. În rândul doi, și asta a fost dovada cea mai impresionantă, Maia Sandu a făcut trimitere la o conversație pe care a avut-o cu președintele autorității de integritate din Franța în tema conflictelor de interese. Atât. Dacă cumva aceste explicații a deciziei vi se par ridicole, ori chiar absurde, Vă privește, asta nu-i treaba unui președinte!