Copiii din 16 regiuni rusești vor fi trimiși în tabere de antrenament militare, în această primăvară și vară, unde vor fi învățați cum să tragă cu o pușcă de asalt Kalașnikov, să arunce grenade de mână și să mărșăluiască, scrie portalul independent Vertska.

La Moscova, 8.000 de școlari vor trece printr-un cantonament de cinci zile. Licitația pentru organizare este în derulare și se va încheia la sfârșitul lunii mai. Copiii vor urma un program de antrenament de 35 de ore în care maiștrii militari îi vor învăța să tragă cu un Kalașnikov sau să arunce grenade de mână, transmite SafeNews.md cu referire la libertatea.ro

Scopul declarat al taberei de antrenament este de a forma „o poziție civică activă, o atitudine pozitivă față de Forțele Armate ale Federației Ruse, față de serviciul militar”.

La Sankt Petersburg, vor avea loc tabere de 12 zile, timp de două luni pentru 650 de participanți. Din cerințele pentru obiectul stagiului rezultă că minorii vor fi învățați să tragă cu arme de foc. Programul include concursuri de laser-tag, un joc indoor de tip combat, care se bazează pe arme cu laser și sisteme de senzori, și absolvirea unui curs de înțelegere a activităților „paramilitare”. 

La Belgorod se vor desfășura tabere de pregătire militară, sub titlul generic „Armata pentru școlari”. La cantonament vor lua parte peste 9.500 de adolescenți. Există o licitație pentru amenajarea unei tabere de corturi. 

În Tatarstan, elevii de clasa a zecea vor fi trimiși într-o tabără de pregătire militară de cinci zile la centrul local Patriot, unde școlarii vor fi învățați să tragă, să arunce grenade și să manevreze cuțite.

O tabără similară va fi organizată și în regiunea Vladimir, la care vor participa 1.000 de școlari cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani. 

În mai-iunie, sunt planificate tabere de antrenament și în regiunea Briansk.

În total, pe portalul de achiziții publice, autoritățile din 16 regiuni ruse au lansat 20 de licitații pentru organizare acestor tabere, pentru o sumă totală de aproape 200 de milioane de ruble, circa 2.500.000 de euro.

În decembrie anul trecut, liderul cecen Ramzan Kadîrov anunța planuri de a deschide cel puțin zece tabere de pregătire militară pentru copiii în diferite regiuni rusești.

În Cecenia există tabere paramilitare pentru copii încă din 2017, unde adolescenții învață „meșteșugul războiului”.

Taberele pentru „adolescenții dificili” preluați din Ucraina

Cu o lună mai devreme, a devenit cunoscut faptul că Ramzan Kadîrov a preluat copii din Ucraina ocupată (regiunile Luhansk și Donețk) și i-a adus în Cecenia pentru „reeducare”. 200 de adolescenți „dificili” cu vârste între 12 și 17 ani, au fost supuși la Groznîi „unui program de educație militaro-patriotică”. 

La nivel oficial, programul „Adolescenții Rusiei” este dedicat „transmiterii valorilor spirituale, culturale, și patriotice copiilor”.

Inițiativa taberelor a fost lansată de Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului pe lângă președintele Federației Ruse. Curtea Penală Internațională de la Haga a emis vineri, 17 martie, mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarei pentru drepturile copilului, pentru deportarea forțată a copiilor din Ucraina în Rusia, unde mulți au fost adoptați de familii rusești.

sursa