Decizie de ultima oră, azi, la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață va asigura funcția de președinte interimar al CSM. Musteață a deținut această funcție în 2019, și atunci el a fost propulsat la șefia instituției, după ce premierul Maia Sandu a efectuat o vizită inopinată la CSM.
Musteață este o persoană controversată în lumea justițiară. Presa a scris că acesta a venit în domeniu pe timpul lui Voronin, a fost promovat în funcții în perioada de guvernare a PDM, iar în 2019, după plecarea lui Vlad Plahotniuc din țară, Musteață a fost văzut la ușa Guvernului condus de Maia Sandu, dar și la ambasadele SUA și UE la Chișinău. Ulterior, după aceste întrevederi, Musteață a contribuit la demiterea președintelui CSM Victor Micu și i-a ocupat funcția, astfel în 2019, Dorel Musteață a devenit președinte interimar al CSM.
Atunci, în 2019, jurnaliștii de investigație au publicat informații despre legăturile dintre Musteață și premierul Maia Sandu: Dorel Musteață i-a asigurat Maiei Sandu controlul asupra sistemului judiciar și a Curții Constituționale (CC), după ce în august 2019 a ales doi judecători la CC din partea CSM, iar unul dintre care este chiar soțul unei angajate influente la Ambasada SUA. După ce Maia Sandu a cedat Guvernul, Musteață și-a pierdut funcția de șef interimar la CSM.
La sfârșitul lui 2020, începutul lui 2021, când președinte al Republicii Moldova devine Maia Sandu, Dorel Musteață din nou apare în vizorul presei. După ce s-a aflat că șefa statului a organizat o adunare secretă cu un grup de judecători, la Președinție, jurnaliștii de investigație au publicat lista acestor magistrați și legăturile lor cu unii lideri PAS: Andrei Spînu și Olesea Stamate.
Din această listă face parte Denis Guzun, verișorul lui Andrei Spînu și finul de cununie al lui Dorel Musteață. Guzun a fost cercetat pentru provocarea unui accident rutier, soldat cu deces, dar a scăpat de pedeapsă. Jurnaliștii au scris că anume Musteață l-ar fi ajutat pe Denis Guzun.
Din clanul Maiei Sandu mai face parte și judecătorul Ghenadie Mîra, care este protejatul lui Dorel Musteață, a mai scris presa de investigație.
Recent, mass-media a publicat informații potrivit cărora, pe rolul CEDO se află dosarul Lungu c. Moldovei, un dosar de omucidere, în care judecătorul Dorel Musteață ar fi eliberat criminalul.
Dar cel mai recent scandal legat de Musteață s-a iscat după ce Autoritatea Națională de Integritate a constatat că magistratul s-a aflat în două funcții, contrar legii. Potrivit materialelor probatorii acumulate la dosar de către inspectorul de integritate, din februarie 2019 până în iulie 2020, în timpul exercitării calității de membru al CSM, Dorel Musteață a admis stare de incompatibilitate de funcție, deținând în același timp și calitatea de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ).