Preşedintele francez Emmanuel Macron cere să se acorde garanţii de securitate ”tangibile şi credibile” Ucrainei – până la aderarea Kievului la NATO – şi pledează în favoarea unei Europe a Apărării mai puternice în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, în pofida unor rezerve ale multor ţări din Europa centrală şi de Est, relatează AFP.

Emmanuel Macron a invitat totodată Uniunea Europeană (UE), într-un discurs, miercuri, la Forumul regional de securitate Globsec de la Bratislava, în Slovacia, să-şi ”regândească” guvernanţa şi să ”inventeze” alte ”formaturi” în vederea unei integrări mai rapide a Balcanilor, Ucrainei şi Republicii Moldova.

”ARHITECTURĂ DE SECURITATE CREDIBILĂ”

”Dacă vrem (…) să cântărim greu împotriva Rusiei, dacă vrem să fim credibili în faţa ucrainenilor, trebuie să dăm Ucrainei mijloacele de a împiedica orice nouă agresiune (rusă) şi să o includem într-o arhitectură de securitate credibilă”, a subliniat Emmanuel macron.

”De aceea, sunt în favoarea, iar asta va face obiectul unor iscuţii colective în săptămânile următoare, până la summitul (NATO) de la Vilnius, să dăm garanţii de securitate tangibile şi credibile Ucrainei”, a insista el.

Şefii de stat şi de guverne din NATO urmează să-şi reafirme, la 11 şi 12 iulie, la Vilnius, susţinerea politică şi militară a Ucrainei, devastată de 15 luni de o ofensivă rusă care îngrijorează şi ţările vecine, din fostul bloc sovietic.

Aceste garanţii vor putea fi acordate de către diverse state membre NATO, în aşteptarea aderării Ucrainei la Alianţă, care rămâne însă îndepărtată atât timp cât Ucraina se află în război cu Rusia.

TEMERI DE ÎNGHEŢARE A FRONTULUI

Ele pot consta în livrări de armament şi tehnologie şi în formarea personalului militar – inclusiv a unor piloţi de vânătoare -, care să apropie şi mai mult Ucraina de standardele NATO.

”Trebuie să construim ceva între securitatea furnizată Israelului (de către Statele Unite) şi o aderare deplnă la NATO”, a subliniat Macron – care consideră puţin probabil un consens în vederea aderării Ucrainei la NATO la summitul de la Vilnius.

În Europa de Est, unele ţări se tem că un angajament insuficient al aliaţilor faţă de Ucraina poate să conducă la o ”îngheţare” a liniei actuale a frontului şi a o consolidare a cuceririlor teritoiale ale Rusiei, fără să aducă pacea.

”Un conflict îngheţat nu va face decât să ofere un răgaz Rusiei pentru a pregăti altă agresiune”, declară directorul Institutului polonez al Afacerilor Internţaionale (PISM), Slawomir Debski.

Emmanuel Macron, ale cărui iniţiative diplomatice, de la începutul ofensivei ruse, i-au pus adesea pe gânduri pe partenerii săi din Europa de Est sau le-a trezit neîncrederea, a vrut să dea asigurări şi asupra acestui punct.

”Pacea nu poate fi un armistiţiu care să consacre o stare de fapt care să creeze un conflict îngheţat”, a declarat el.

”Trebuie să ne punem în situaţia de a susţine pe termen lung Ucraina, într-un conflict de o intensitate mare şi medie”, a subliniat el.

Emmanuel Macron şi-a iritat în mai multe rânduri omologii, cerând ca Rusia să nu fie ”umilită” şi să i se acorde şi ei ”garanţii de securitate” la ieşirea din război, pentru a nu se repeta greşelile din 1918 care au condus la apariţia Germaniei naziste.

”COABITARE CU RUSIA”

El şi-a ajustat discursul, ulterior, şi subliniază că pacea poate fi negociată numai în condiţiile Ucrainei şi că ea presupune o ”înfrângere” a Rusiei.

Emmanuel Macron a susţinut o lungă pledoarie în favoarea suveranităţii europene – mai ales pe plan militar -, privită cu multă circumspecţie în Europa de Est.

”N-ar trebui să lăsăm Europa să fie răpită a doua oară”, a tunat el, referindu-se la Războiul Rece între americani şi sovietici, al cărui principal teatru a fost bătrânul continent.

O ”Europă a Apărării”, ”un pilon european în cadrul NATO”, este ”indispensabilă pentru a fi credibili pe termen lung”, a subliniat el şi i-a îndemnat pe europeni să se doteze cu o ”capacitate de lovire în adâncime” şi să cumpere armamernt european.

”Geografia nu se va schimba”, va fi necesară ”să coabităm în cel mai paşnic mod, fără vreo naivitate, cu Rusia de mâine”, a subliniat preşedintele francez.

Est-europenii sunt ataşaţi visceral de NATO, singurul bastion, în ochii lor, împotriva a ceea ce percep o ameninţare rusească la adresa existenţei lor, şi văd cu ochi răi o consolidare a suveranităţii europene, promovată de către şeful statului francez.

sursa