Sociologul Ian Lisnevschi a relatat cum în republică a fost realizat un sondaj național la ieșirea de la secțiile de votare, dacă rezultatele lui au coincis cu opțiunile reale ale electoratului.
În turul doi al alegerilor prezidențiale-2020, în Moldova a fost realizat, în premieră, un exi-poll de anvergură, deși organizatorii acestuia și-au făcut emoții, s-au ciocnit cu situații de risc, rezultatul a ieșit cu o marjă de eroare de 2%. Despre asta a relatat în studioul „Sputnik Moldova” sociologul și analistul politic, Ian Lisnevschi.
„Acesta este primul sondaj național la ieșire din istoria Republicii Moldova, rezultatele căruia au coincis cu datele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale. Astfel, eroarea pe țară a fost de doar 2% și 1,8 la sută la votul exprimat în străinătate”, a spus interlocutorul.
Potrivit expertului, procesul propriu zis de realizare a sondajului pentru aflarea opțiunilor electorale ale cetățenilor s-a dovedit a fi unul destul de complicat, echipa care l-a realizat s-a ales cu o experiență de lucru vastă și nouă. De acest sondaj, sociologii moldoveni s-au pregătit un an întreg.
„Suntem bucuroși că rezultatele au coincis cu datele voturilor prezentate de CEC. Chiar și în știință este firesc să-ți demonstrezi dreptatea de fiecare dată. Practica s-a dovedit a fi una de succes, suntem gata de organizarea unui astfel de sondaj și la următoarele alegeri”, a conchis Lisnevschi.
Turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale a avut loc în Moldova pe 15 noiembrie. La funcția de șef al statului s-au confruntat Maia Sandu, liderul PAS, ex-premier al Republicii Moldova, și Igor Dodon, președintele actual. Rata de participare a fost de 52,78%. CEC a prezentat, luni, rezultatele preliminare ale scrutinului – după prelucrarea proceselor-verbale din toate secțiile de votare. Maia Sandu a câștigat obținând 57,75% din voturi, iar Igor Dodon – 42,25%. Pentru prima dată în istoria Moldovei moderne, o femeie devine președinte de țară.