Parlamentul nu este obligat să declanșeze procedura de impeachement a președintelui țării, sunt și alte căi, a declarat liderul fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, într-o ediție specială la Primul în Moldova.
”Desigur, ar fi bine ca toate verigile puterii să lucreze într-un câmp. Dar dacă unul din actorii politici, Președinția, nu vrea să se implice, Parlamentul și Guvernul are suficiente pârghii pentru a gestiona situația din țară, atâta timp până când actorului politic în persoana președintelui nu-i va veni mintea la cap să se ocupe de obligațiunile sale constituționale. Atâta timp, Parlamentul își va exercita funcțiile sale pentru ca situația în țară să nu decadă în haos”, a spus deputatul.
Amintim, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că plebiscitul nu va rezolva blocajul politic. Potrivit juristului, în pofida unui referendum, oricum va trebui respectată procedura constituțională de numire a unui nou Guvern, în care nu poate fi omis Legislativul.
Maia Sandu a declarat că nu se va conforma deciziei Curții Constituționale, care a anulat decretul președintelui prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat la funcția de premier. Sandu a spus că există doar două căi de soluționare a crizei politice: referendum sau alegeri parlamentare anticipate.