Membrii Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare au fost revocați ieri in corpore, printr-o hotărâre a deputaților din plenul Parlamentului, după audierea raportului anual al CNPF pentru anul 2020, la propunerea Comisiei economie, buget și finanțe.

Astfel, după audierea raportului CNPF, dar și după runda de întrebări răspunsuri, Comisia economie, buget și finanțe și-a prezentat propriul raport în care se menționa că CNPF nu a întreprins acțiuni sau a întreprins acțiuni tardive, inclusiv în ceea ce ține de piața asigurărilor.

De asemenea, a fost criticată și reglementarea organizațiilor de creditare nebancară. Comisia a constatat că, pe zi ce trece, calitatea acestor împrumuturi degradează.

Totuși, faza comică care a stârnit un val pe rețelele de socializare a fost oferită de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Larisa Novac.

În cadrul rundei de întrebări și răspunsuri, acesta a ținut să menționeze că a efectuat o analiză minuțioasă a activității Comisiei Naționale a Pieții Financiare în baza numărului de like-uri și vizualizări a paginii CNPF pe Facebook. Totodată, ca să fie documentată în acest sens, Novac a numărat și abonații de pe canalul de Youtube al CNPF, dar și numărul de vizualizări pe pagina de Youtube.

„Pe canalul de Youtube, vreau să zic că aveți 11 abonați. Aveți 2 video despre care ați vorbit în raport, la care aveți la una – 25 de vizualizări, la alta – 340 de vizualizări… vreau să vă spun că pe pagina de Facebook vă urmăresc doar 554 de persoane”, a menționat Novac, ăsta probabil fiind unul din motivele ce a contribuit la luarea deciziei finale de demitere a membrilor CNPF.

Amintim că, pentru revocarea membrilor Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare au votat 54 de deputați PAS. Deputații din BCS și cei din Partidul politic Șor nu au votat.

Din Consiliul de Administrație al CNPF, demis de PAS, făceau parte: Valeriu Chițan – Președinte, Nina Dosca – vicepreședinte, Iurie Filip – vicepreședinte, Victor Captari și Viorel Miron – membri.