Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, a criticat modul în care Maia Sandu, președintele R. Moldova, este informată despre criza energetică din Transnistria.

În cadrul unei conferințe de presă, Krasnoselski a spus că Sandu nu ar fi primit informații corecte și complete despre situația reală din Transnistria, „fiind dezinformată de cei din jurul său”. Acesta a declarat că o comunicare directă ar reduce tensiunile dintre Chișinău și Tiraspol.

„Este necesar un dialog direct între autoritățile moldovene și cele din Transnistria, pentru a rezolva problemele cu care se confruntă regiunea transnistreană”, a sugerat liderul separatist de la Tiraspol.

În ceea ce privește livrările de gaz, Krasnoselski a subliniat că acestea vor ajunge în Transnistria în viitorul apropiat, fiind negociate prin intermediul Ministerului Energiei din Rusia.

„Gazul va fi livrat sub formă de ajutor umanitar și va fi suficient pentru a acoperi nevoile populației și întreprinderilor, inclusiv pentru furnizarea de căldură și generarea de energie electrică. Detaliile legate de traseul și plata gazului sunt încă în curs de elaborare. Îmi doresc sincer ca Moldova să nu treacă prin astfel de dificultăți, nu îmi doresc ca Moldova să aibă asemenea probleme. Nu trebuie să ne bucurăm de problemele Moldovei. Când vom restabili căldura și furnizarea de energie electrică, suntem pregătiți să ajutăm Moldova. Avem o experiență bună de organizare și putem oferi asistență consultativă”, a spus Krasnoselski.

Falsitatea liderului separatist de la Tiraspol nu cunoaște limite. După ce, împreună cu așa-zisa administrație transnistreană, a lăsat cetățenii din stânga Nistrului să înghețe de frig timp de câteva săptămâni, refuzând sprijinul autorităților constituționale, inclusiv aprovizionarea cu gaze de pe bursele internaționale, deoarece aștepta gazul rusesc gratuit, Krasnoselski se oferă acum să ajute autoritățile de drept ale R. Moldova în cazul în care vor întâmpina crize similare.

După șantajul energetic al Rusiei din ultimii ani, autoritățile R. Moldova s-au asigurat că nu se vor mai confrunta cu astfel de situații. În prezent, țara noastră se aprovizionează cu gaze naturale de pe bursele internaționale, iar energia electrică provine din România, piețele internaționale și sursele regenerabile produse intern.

Aceasta după ce, începând cu 1 ianuarie, Centrala de la Cuciurgan, de unde R. Moldova își asigura o mare parte din consum, nu mai furnizează energie electrică pe malul drept al Nistrului. Deficitul este acum acoperit din producția locală și alte surse externe. În primele 10 zile ale acestui an, centralele electrice de termoficare urbană au produs 30,33% din energia totală, iar sursele regenerabile au contribuit cu 12,16%. Restul necesarului a fost importat din România și piețele internaționale.

sursa

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!