La un moment dat, premierul Vladimir Filat a refuzat să răspundă întrebărilor venite din partea reporterilor care activau la televiziunea NIT, ba chiar, nu se știe încă la sugestia cui, a împărțit sala de conferințe de la parterul sediului PLDM de pe strada București în două – una pentru presa “bună”, una pentru presa “rea”.  Premierul Vladimir Filat declara atunci că nu va răspunde la întrebările celor de la NIT pentru că “această instituție nu e presă ci instrumentul unei formațiuni politice” (am citat din memorie).

Dacă vorbim despre media ca instrumente de propagandă atunci putem spune că orice instituție de presă are propria politică editorială, iar această politică reprezintă acțiuni mediatice în favoarea cuiva – partid ori politician, companie transnațională ori guvern. Exemplu – postul de radio Antena C care aparținea primăriei era instrumental de propagandă al primarului Serafim Urechean, politica editorială a acestei instituții media era una de laudă la adresa acțiunilor primăriei conduse de Urechean. Exepmplu mai recent – Radio Chișinău, finațat de Radio România, este un instrument de media al statului român al cărei politică editorială este una favorabilă autorităților de la București.

Declarațiile făcute astăzi de către președintele Sandu, că “Ala Nemerenco este un om integru”, au arătat că președintele nu poate depăși condiționările politice pentru a se ridica pe piedestalul virtual al susținătorilor săi cel de președinte imaculat neînfricat luptător cu corupția. Președintele Maia Sandu a declarat sugerând că presa care relatează despre neconcordanța din declarația de avere și averile reale ar fi o dezinformare. “Nu știu la ce presă vă referiți, am vorbit mai înainte la pericolele dezinformării”, a spus Maia Sandu.

Instituțiile media, indiferent de politica lor editorială ori afilierile politice avute, sunt obligate să opereze cu date reale. Nu poți opera cu date de tipul o găină a născut pui vii. Așa ceva nu există. Datele reale pot fi interpretate de ziariști în funcție de politica editorială a instituției media în care aceștia activează.

Ala Nemerenco a ascuns date referitoare la averea familiei domniei sale, averea reprezintă bunuri deținute pe teritoriul statului moldovean ori înafara acestui teritoriu. Prin familie se înțelege soțul/soția și descendenții acestora necăsătoriți.

Jurnalistul Gabriel Călin a realizat o investigație în care se demonstrează că pensiunea de tip închis ”Zimbrii Ceahlăului” există și se află pe raza comunei Crăcăoani, județul Neamț, România. Viceprimarul comunei Crăcăoani, Ștefan Asimionesei a declarat că proprietarul acestei pensiuni este Anatol Nemerenco, soțul Alei Nemerenco.

Acestea sunt datele reale. Președintele Maia Sandu nu poate să ascundă existența acestor date.

Agenția Națională pentru Integritate are în acest moment posibilitatea să se autosesizeze.

Politicienii cred că dacă vor împărți presa vor avea mai mare succes. Experiența a arătat că s-au înșelat.

 Autor:  Victor Nichituș Sursa:  Politics.MD