Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a propus oficial suspendarea dialogului politic cu Israelul din cauza presupuselor încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional în Fâșia Gaza. Propunerea a fost făcută în contextul unei creșteri a criticilor legate de acțiunile Israelului în conflictul cu Hamas.
Această propunere a fost prezentată pentru prima dată la întâlnirea ambasadorilor din această săptămână și va fi oficializat luni, când miniștrii de externe ai Uniunii Europene se vor reuni la Bruxelles, au declarat pentru Euronews surse din cadrul Uniunii și diplomați familiari cu procesul.
Suspendarea dialogului politic depinde de unanimitatea statelor membre, iar având în vedere divergențele profunde cu privire la războiul din Gaza, planul are șanse mari să eșueze. Majoritatea celor care s-au exprimat în cadrul întâlnirii au fost împotriva acestei propuneri, deși nu toți ambasadorii au luat cuvântul.
Totuși, scopul principal al lui Borrell nu ar fi neapărat suspendarea dialogului, ci mai degrabă trimiterea unui semnal politic clar privind poziția Uniunii față de „comportamentul Israelului”.
Un oficial al Uniunii Europene a precizat că Borrell vrea să forțeze capitalele europene să își exprime clar poziția și să oblige Israelul să își justifice acțiunile.
Propunerea se bazează pe Acordul de Asociere între UE și Israel, care conține clauze obligatorii privind respectarea drepturilor omului. În primele luni ale acestui an, Spania și Irlanda au transmis o scrisoare comună solicitând „revizuirea urgentă” a acestui acord, în contextul crizei umanitare din Gaza, care, susțin cele două state, a fost cauzată de campania militară a Israelului.
Inițiativa Spaniei și Irlandei a întâmpinat o rezistență puternică din partea unor state precum Germania, Cehia, Austria și Ungaria, care sunt printre cei mai fermi susținători ai Israelului în Uniunea Europeană. Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a ignorat în mare parte această cerere.
Începând cu războiul dintre Israel și Hamas, au murit mai mult de 1.700 de israelieni și peste 43.000 de palestinieni, dintre care mai mult de 13.000 de copii palestinieni, conform Ministerului Sănătății din Gaza, aflat sub controlul Hamas.