Timp de mai bine de cinci săptămâni, Turcia s-a confruntat cu consecințele unui cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,8 pe scala Richter, în sud-estul țării. Dar în orașul ei cel mai mare și mai populat, Istanbul, presiunea crește asupra autorităților.

Autoritățile sunt presate de pregătirea pentru un alt cutremur de pământ mare, de proporții de neconceput.

Istanbul, pericol de cutremur de proporţii inimaginabile

„Perspectivele pentru Istanbul nu sunt luminoase. Nu este deloc bine”, spune profesorul Celal Sengor, unul dintre cei mai importanți oameni de știință din Turcia.

„Dacă un cutremur major nu are loc în următorii douăzeci de ani, la Istanbul, atunci am fi cu toții foarte surprinși”, a spus profesorul de la Universitatea Tehnică din Istanbul, pentru CNN. „Este foarte aproape. Este doar o probabilitate, dar probabilitatea este mare.”

Cu două falii-cheie în apropiere, cea a Anatoliei de Nord și cea a Anatoliei de Est, Turcia este una dintre cele mai active regiuni seismice din lume. Este o realitate geologică menită să amplificce îngrijorarea cu privire la pregătirea pentru cutremur din Istanbul.

Odinioară capitală atât a Imperiului Bizantin, apoi a Imperiului Otoman, orașul dens populat găzduiește aproximativ 16 milioane de oameni. Se află aproape de falia Anatoliei de Nord, care trece la 20 de kilometri de Istanbul și prin Marea Marmara, potrivit Societății Geologice din Londra.

Din punct de vedere istoric, falia a dus la mai multe cutremure dezastruoase, inclusiv un cutremur cu magnitudinea de 7,6, care a lovit orașul din apropiere, Izmit, în 1999, ucigând peste 17.000 de oameni și deplasând alți aproximativ 500.000.

Astăzi, experții estimează că un alt cutremur pe falia aceasta ar putea atinge o magnitudine între 7,2 și 7,8 grade pe Richter, cu consecințe devastatoare pentru centrul comercial și industrial al Turciei. Momentul unui astfel de cutremur este însă imposibil de prezis.

„Putem prezice că un cutremur de această magnitudine va avea loc în curând, dar acesta este cel mai bun lucru pe care îl putem face. Nu ai cum să prezici asta”, spune Sengor.

Peste 14.000 de morţi

Un studiu realizat de Observatorul Kandilli și Institutul de Cercetare a Cutremurelor estimează un bilanț de morți de peste 14.000, dacă un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade, în Istanbul, ar avea loc noaptea. Unii experți totuși cred că bilanțul va fi mult mai mare.

„Estimarea mea este de aproximativ 100.000. Va fi un haos”, spune Sengor. „Nu te poți gândi doar la impactul direct al cutremurului, trebuie să te gândești și la ce va urma. Vor fi jafuri, incendii, epidemii. Va fi groaznic.”

Proiecțiile actuale ale municipalității metropolitane din Istanbul indică faptul că un cutremur cu magnitudinea de 7,5, de-a lungul faliei Anatoliei de Nord, ar putea duce la distrugerea a aproximativ 90.000 de clădiri din oraș, iar alte 260.000 de clădiri probabil se vor confrunta cu daune semnificative.

sursa