Kremlinul le-a cerut funcţionarilor săi implicaţi în pregătirile pentru alegerile prezidenţiale în Rusia din 2024 să nu mai utilizeze iPhone-uri Apple din cauza temerilor că dispozitivele sunt vulnerabile în faţa agenţiilor de informaţii occidentale, a relatat luni ziarul financiar rusesc Kommersant, citat de Reuters.

În cadrul unui seminar organizat de Kremlin pentru funcţionarii implicaţi în politica internă, Serghei Kirienko, primul adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse, le-a cerut acestora să îşi schimbe telefoanele până la 1 aprilie, notează Kommersant, citând surse neidentificate. „S-a terminat cu iPhone-ul: fie îl aruncaţi, fie îl dăruiţi copiilor”, îl citează publicaţia rusă pe unul dintre participanţii la această întâlnire. „Toţi vor trebui să facă asta în decursul lunii martie”, a indicat responsabilul citat. Întrebat luni despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate confirma această informaţie.

„Smartphone-urile nu ar trebui să fie folosite pentru chestiunile oficiale”, a spus Peskov. „Orice smartphone are un mecanism destul de transparent, indiferent de sistemul de operare pe care îl are – Android sau iOS. Fireşte, acestea nu sunt utilizate în scopuri oficiale”, a adăugat el. Apple nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, notează Agerpres.

Kremlinul ar putea furniza alte dispozitive cu moduri de operare diferite pentru a înlocui iPhone-urile, relatează Kommersant, adăugând că dispoziţia de a înceta utilizarea iPhone-urilor a fost adresată funcţionarilor implicaţi în politica internă, de care este responsabil Kirienko în cadrul administraţiei de la Kremlin.

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus întotdeauna că nu are smartphone, deşi Peskov a spus că Putin foloseşte ocazional internetul. La scurt timp după ce Rusia şi-a trimis trupele la frontiera cu Ucraina anul trecut, spionii americani şi britanici au făcute publice informaţii operative privind planurile lui Putin de a invada ţara vecină. Nu se ştie cum au obţinut ei aceste informaţii, notează Reuters.

sursa