Premierul Ion Chicu susține că, reforma justiției este o necesitate absolută pentru țara noastră, dar și cea mai mare provocare care stă în fața Guvernului actual.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Ion Chicu a scris că, personal, nu vede nici o șansă de a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova, dacă nu reușim să punem capăt dezmățului din justiție, procuratură, poliție economică, dar și alte structuri ale statului.
„Zilele acestea la Chișinău se află un grup de experți ai Consiliului Europei, care au venit să ne asiste în reformarea justiției. Și pe această cale aduc mulțumiri Secretarului general al Consiliului Europei, Dnei Marija Pejcinovic Buric și Președintelui Comisiei de la Veneția, Dlui Gianni Buquicchio, pentru suportul acordat. Am discutat ieri cu grupul de experți, care au examinat proiectul Strategiei de reformă a justiției și Planul de Acțiuni pentru implementarea acesteia, pe care le-am remis în adresa Consiliului Europei pe 3 ianuarie curent. Concluzia principală în urma discuțiilor (care vor continua în permanență) este că adoptarea și promovarea unei reforme atât de fundamentale necesită implicarea largă a întregii societăți, nu doar a guvernului și parlamentului. Proiectul de reformare a justiției trebuie supus unei consultări ample cu societatea civilă, profesioniștii din sistem, dar și toate forțele politice din țară – atât de la guvernare, cât și din opoziție. Chiar și cel mai perfect document juridic de reformă a justiției nu va avea mari șanse de succes, dacă procesul de reformă nu este unul incluziv, nu este susținut de forțele politice responsabile și societatea civilă. În aceste condiții, prezumând că toate forțele politice din țară au drept obiectiv implementarea cu succes a reformei justiției și lupta reală cu corupția, fac apel public pentru participare activă și constructivă la procesul de consultare și definitivare a proiectului de reformă a justiției. Invităm partidele politice parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanții societății civile și profesioniștii din domeniul justiției, toate persoanele cointeresate, să participe în acest proces și să acorde suportul necesar pentru reformarea justiției în Republica Moldova”, a scris Chicu.
Potrivit lui, vor aprecia foarte mult și participarea în acest proces a tuturor partenerilor de dezvoltare, dar în mod special a reprezentanților Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii.
„Ministerul Justiției va organiza, începând cu săptămâna aceasta, ample consultări asupra proiectului Strategiei, astfel încât în final să avem un proiect de reformare a justiției agreat cu toți acei, care doresc ca Republica Moldova să devină un stat prosper!”, a precizat Chicu.