Ion Ceban s-a văzut cu mai mulți oficiali europeni la Strasbourg, pe data de 21 și 22 martie 2023, în cadrul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Printre aceștia se numără Președintele Congresului, Leendert Verbeek, echipa de monitorizare și raportorii pentru Republica Moldova , precum și reprezentanți ai altor state membre.

Primarul Chișinăului a prezentat situația democrației locale în Republica Moldova și a exprimat îngrijorările partidelor parlamentare și extraparlamentare din Platforma „Agenda Comună” cu privire la acțiunile Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care controlează majoritatea instituțiilor statului la nivel central. Ion Ceban a depus la Strasbourg un demers semnat de 7 partide, prin care denunță presiuni din partea PAS și acuză guvernarea de „decizii antidemocratice”.

În calitate de vicepreședinte al CALM și președinte al delegației Republicii Moldova la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Ion Ceban a discutat despre relațiile de colaborare a Administrațiilor Publice Locale cu autoritatea centrală, dar și despre implicarea CALM în procesul de reformare a APL-urilor din Republica Moldova. El a transmis o scrisoare ce descrie colaborarea CALM cu autoritatea centrală și aspectele care sunt necesare de a fi luate în calcul.

Ion Ceban a declarat că scopul vizitei sale la Strasbourg este de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă administrațiile locale din Republica Moldova și de a solicita sprijinul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei pentru consolidarea autonomiei locale și regionale în țara noastră.