În timp ce unii vorbesc la nivel de țară despre proiectele de eficiență energetică, Primăria Chișinău a finanțat și cofinanțat peste 50 de proiecte, astfel, peste 50 de instituții educaționale și sociale au fost și sunt în proces de termoizolate pe întreg teritoriul municipiului. Aceasta realizări au fost în ultimii 3 ani. Despre aceasta scrie Primarul general Ion Ceban, care vine cu o listă în acest sens.
„Grădinița Nr.225 „Spicușor” este una din cele 19 școli și grădinițe reparate și modernizate de Primăria Chișinău în cadrul Proiectului “Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”.
Echipa noastră a depus eforturi maxime pentru a oferi condiții mai bune copiilor, profesorilor și tuturor celor ce activează în cele 14 școli și 6 grădinițe”, spune Ceban.
Edilul afirmă că proiectul continuă, chiar în aceste momente se execută lucrări de eficientizare energetică și izolare termică la 3 spitale municipale: IMSP ”V. Ignatenco”, IMSP SCM ”Sfânta Treime” și IMSP SCM Nr.1 .
„Un proiect de asemenea anvergură este unic pentru Republica Moldova! Noi îl vom continua.
Mai avem mult de lucru! Și mai bucuroși vom fi dacă proiectul Primăriei va fi multiplicat la scară națională – investițiile în instituțiile sociale, inclusiv cele educaționale sunt imperativ necesare Republicii Moldova!
Iată cele 19 instituții reabilitate:
- Liceul Teoretic cu profil sportiv „Gloria”
- Liceul Teoretic ”George Meniuc”
- Liceul Teoretic ”Petru Rareș”
- Gimnaziul-internat nr. 3
- Liceul Teoretic ”Nicolai Gogol”
- Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”
- Liceul Teoretic “Nicolae Sulac”
- Liceul teoretic „Vasile Alecsandri”
- Liceul Teoretic cu profil de arte „Elena Alistar”
- Liceul Teoretic ” B.P.Haşdeu”
- Liceul Teoretic ” V. Lupu”
- Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” blocul 1
- Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” blocul 2
- Liceul Teoretic “Vasile Vasilache”
- Grădinița nr. 127
- Grădinița nr. 225
- Grădinița nr. 112
- Grădinița nr. 34
- Grădinița nr. 146
- Grădinița nr. 167
Valoarea totală a Proiectului este de peste 500 milioane de lei şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD, BEI și Fondul pentru energie E5P (State donatoare- UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă)”, a declarat Ceban.
În afara proiectului, Primăria Chișinău termoizolează toate instituțiile de educație care sunt reparate capital în ultima perioadă, totodată contribuim la cofinanțarea acestor proiecte la instituțiile educaționale inițiate de administrațiile liceelor și grădinițelor.
„În total în ultimii doi ani, alte circa 30 de instituții educaționale au fost izolate termic din surse bugetare municipale.
La fel, în cele peste 250 de instituții educaționale municipale au fost executate lucrări privind conservarea energiei termice prin schimbarea tâmplăriilor.
Toate clădirile care urmează să fie reabilitate sau care vor fi construite, vor fi eficientizare energetic”, a conchis edilul.