Medicii de familie din capitală supraveghează la distanţă starea de sănătate a pacienţilor cu forme uşoare de coronavirus, prin intermediul platformei IT JIRA Software creată de municipalitate. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban, care punctează că din luna aprilie, când a fost lansată și până în prezent, prin intermediul acestei platforme au fost monitorizaţi peste 18.000 de pacienți cu Covid-19, aflați la tratament la domiciliu.

„Proiectul este implementat în toate Asociațiile Medicale Teritoriale din municipiul Chișinău. JIRA Software este un produs conceput pentru gestionarea eficientă și simplificată a datelor printr-un sistem de acces rapid și urmărire în timp real a sarcinilor prin fluxuri personalizate utilizând telefoanele mobile de către pacienți. Aceasta permite centralizarea datelor pe fiecare sector, cu evidența listelor pacienților și actualizarea/totalizarea instantaneu a datelor”, a declarat Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ceban spune că implementarea platformei JIRA este coordonată cu Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, iar accesul datelor se face prin intermediul serverelor iCloud din subordinea STISC, iar Agenția de Guvernare Electronică asigura interconecțiunea sistemelor prin M-Connect. Totodată, o echipa de specialiști IT asigură suportul tehnic și metodologic necesar pentru funcţionarea platformei.

Platforma JIRA va putea fi utilizată, la fel, pentru monitorizarea pacienților și cu alte patologii, aprofundând tehnologiile de telemedicină și digitalizarea sistemului medical.