Economia Chișinăului a înțepenit între trecut și viitor. Dar nu e „în salt”. E în noroi și praf, transmite subiectulzilei.md cu referire la tribuna.md.
Oamenii înțeleg diferit termenul economie. Pe lângă volumul și costul produselor și serviciilor, numărul de angajați implicați și salariul mediu, economia înseamnă mai mult. De exemplu, potențialul economiei înseamnă a elabora produse noi – dorite și căutate de cumpărători pentru că sunt utile. Potențialul de a crea tehnologii și tendințe. Nu mai puțin importantă e capacitatea economiei de a oferi oportunități de creștere personală.
În Chișinău au apărut afaceri locale, unele chiar sunt fantastice! Grație lor putem spune că suntem și noi producători de soluții tehnologice și servicii moderne. Dar sunt prea puține. Sunt niște steluțe luminoase mici pe fundalul unui tablou întunecat.
Mai bântuie încă ideea că Republica Moldova e țară exclusiv agrară. Idee, care eu o consider greșită. Noi fie vom deveni țară industrializată – fie țară îmbătrânită.
În Chișinău, cu toate că e capitală, se simte un deficit acut de oportunități pentru tineri. Deficit de oportunități de a învăța specialități moderne și a obține diplome respectate în afara Moldovei. Deficit și mai acut de oportunități de a crește profesional. Deficit aproape absolut de oportunități de a participa la crearea unor produse și soluții moderne – „soluții de mâine”.
Între timp tot mai mulți tineri de-ai noștri caută astfel de oportunități și, în căutarea lor, ei părăsesc Moldova. Avem tineri buni, talentați.
„Ai noștri tineri” sunt cuprinși de visul de lucra la Amazon și Google, Huawei și Alibaba, Tesla și Continental. Ei vor să lucreze în atmosferă internă la companii precum Facebook sau Yandex.
Sunt multe zeci de nume mari, care ademenesc tinerii noștri cu salarii, cu condiții de muncă și cu posibilități de creștere. Și aceste nume ar putea activa, crea și produce în Chișinău. Avem totul pentru asta. Avem terenuri. Avem clădiri. Avem infrastructuri – chiar dacă imperfecte, dar suficiente pentru activitatea lor.
Simplu nu trebuie să așteptăm să vină ei, să bată ei la ușa noastră. Ei au multe uși deja deschise.
Trebuie să elaborăm oferte atractive și să mergem la ei. Să îi convingem că în Chișinău afacerea lor se va simți bine. Că în Chișinău ei vor găsi tineri talentați și autorități prietenoase.
Nu avem timp să așteptăm. Trebuie să acționăm!
Ion Ceban, candidat la funcția de primar al capitalei
Acest material face parte dintr-un proiect special al TRIBUNA, în cadrul căruia candidaților la Primăria capitalei li se oferă posibilitatea de a publica câte un editorial.