Cetățeanul german Hans Martin Sieg este persoana, care decide ce trebuie să facă opoziția parlamentară de dreapta de la Chișinău și cel care a influențat, mulți ani, procesele politice din țara noastră. Despre aceasta scriu jurnaliștii de la portalul scheme.md, care au realizat o investigație despre omul din umbră al Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase.

Potrivit informațiilor, Maia Sandu și Andrei Năstase au apelat la consilierea din partea actualului Director al reprezentanței Fundației Konrad Adenauer pentru România și Republica Moldova încă în 2016.

„Din informațiile colectate, inclusiv din surse deschise, am ajuns la concluzia că mai puțin contează cum votează alegătorii moldoveni, este mai important cum influențează acest cetățean german, Hans Martin Sieg, procesele politice de la Chișinău. În mâinile acestuia există resurse enorme, atât financiare, câț și instituționale, firul cărora se duc spre cabinetele din Berlin ale factorilor decidenți, dar și a serviciilor de inteligență externă (spionaj)”, se arată în investigație.

Pentru prima dată Martin Sieg s-a implicat în problemele interne ale Republicii Moldova în 2010. În perioada 2013-2015, acesta a fost numit consilier al premierului Iurie Leancă. Conform unei investigații efectuate de RISE Moldova, Iurie Leancă a apelat la banii miliardarului George Soros pentru a-și plăti câțiva consilieri. Tranzacția financiară a fost mascată de un institut german – Institut für Europäische Politik (Institutul de Politici Europene) împreună cu care oamenii fostului premier au organizat training-uri anticorupție. Aceștia erau Eugeniu Sturza, Valeriu Prohnițchi, Vladislav Kulminski și Liliana Vițu-Eșanu, care primeau lunar în medie un salariu de 4.200 dolari.

După căderea Guvernului Leancă, în 2015 Hans Martin Sieg, împreună cu Vladislav Kulminski și Eugeniu Sturza, ar fi fondat Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). În perioada 2016-2018, cetățeanul german se implică activ în consilierea opoziției parlamentare și extraparlamentară, inclusiv prin facilitarea unor finanțări externe destinate „educării unei noi clase politice”.

„Cetățeanul german este considerat drept unul dintre cei care au pus presiuni pe Andrei Năstase, în 2016, ca acesta să renunțe la candidatura sa în favoarea Maiei Sandu. El este și unul dintre arhitecții Blocului electoral ACUM DA-PAS, dar și a Alianței de guvernare a Blocului ACUM cu PSRM. Din informațiile noastre, în aprilie 2019, la o întâlnire la care au participat Mihai Popșoi și Dinu Perciun de la PAS, dar și Liviu Vovc cu Dinu Plîngău de la PPDA, cetățeanul german a instruit reprezentanții blocului ACUM asupra tacticii de comunicare cu exponenții altor partide politice și asupra următorilor pași pe care urma să-i întreprindă în vederea coabitării politice și eventualei alianțe parlamentare”, mai scriu jurnaliștii de la scheme.md.