Inteligența artificială nu are limite. Dovadă este prima biserică virtuală apărută în România. Credincioșii se pot ruga online, pot vorbi cu preoții virtuali, pot depune acatiste și chiar să se spovedească contra cost, doar la un click distanță. Vestea a ajuns și peste Prut. Adevărul e că puțini moldoveni salută această inovație.

„Iată, eu am dat o întrebare, dacă se permite să facem nuntă în post, mi s-a răspuns că se poate, dar eu ca femeie creștină, știu că-i păcat în post să faci nuntă. La nuntă se cântă, se dansează, se folosesc băuturi alcoolice, dar în post asta nu se permite. În cărțile sfinte este scris că nunțile, cumetriile, petrecerile în post nu se fac”, spune Elizaveta Nedelscaia.

BisericaGPT poate fi accesată la un click distanță. Cei trecuți de prima tinerețe bat în lemn și scuipă-n sân când aud de o astfel de invenție.

„Cred că tehnicile astea performante degrabă o să ne facă să uităm și de Dumnezeu”, a mai adăugat femeia.

„Eu cred că nu-i chiar bine. Se mută biserica pe internet, pe calculator. Consider că cel mai bine e să te duci la biserică, acolo este casa Domnului, acolo îți deschizi sufletul în fața preotului, spunându-ți necazurile, spunându-ți păcatele. Eu consider că pe internet nu este bine”, declartă Lidia Tighineanu.

Anastasia Moraru are 89 de ani. Femeia spune că preoții sunt trimișii lui Dumnezeu, iar rugăciunile trebuie să aibă loc în biserică, adică în casa Domnului.

„Trebuie să te destănui părintelui, nu unui aparat. Ce o să mă ajute pe mine aparatul cela dacă o să-i spun? Părintele îmi dă canon, dacă eu am făcut o greșeală foarte mare. Eu mă rog, îi spun părintelui și el se roagă în tot acest timp pentru mine. Preoții sunt trimiși de Dumnezeu. Niciodată în viață, câte zile voi avea, că am 89 de ani, niciodată n-am să mă spovăduiesc unui aparat. Aparatul n-o să-mi facă nimic”, afirmă Anastasia Moraru.

Totuși, unii locuitori din nordul R. Moldova salută această inovație și spun că noua aplicație este binevenită mai ales în rândul tinerilor, care tot mai puțini frecventează biserica.

„Eu cred că generația în vârstă și cât ne permite sănătatea, ne ducem aici, la preoții de pe loc pentru a ne spovedi. Dar pentru tânăra generație, cei care sunt mereu prin deplasări și nu-s acasă, cred că este o modalitate binevenită.”

„Trebuie să meargă la biserică, dar dacă este și online, care nu au posibilitate să meargă, pot să pună întrebările și online.”

„Este un lucru bun, așa cum la noi mulți tineri sunt plecați peste hotare. În Europa sunt mai multe biserici catolice.  Aici ai intrat online, ai adresat întrebarea care te frământă la momentul dat și primești imediat un răspuns, dar la biserică mergem când avem timp, măcar de sărbători. E binevenită platforma”, afirmă oamenii.

Spovedania online îi costă pe credincioși de la 4,2 euro, sumă care poare fi plătită cu PayPal. În același timp, donațiile se pot face o singură dată, lunar sau anual.

Fondatorul site-ului este un tânăr din România care povestește că idea i-a venit mai mult dintr-o joacă.

„Mi-a luat în jur de trei ore să fac prima variantă funcțională pentru mine local, apoi încă vreo două, trei zile ca să o fac puțin mai sigură și să o urc. Până acum am avut 180 de mii de accesări, dintre care 43 de mii de utilizatori unici”, declară fondatorul site-ului.

Doar că invenția lui Valentin nu a fost salutată nici de fețele bisericești din România, nici din R. Moldova.

„Evident că nu este bine, fiindcă mărturisirea sau spovedania este o taină. Este o taină pe care o mărturisim lui Dumnezeu și preotul duhovnic este doar un martor. La sfârșitul tainei, cel ce se mărturisește primește dezlegare. Se citește rugăciune pe capul celui ce se mărturisește și el primește dezlegare la păcatele săvârșite”, menționează Igor Caliga, parohul bisericii din satul Pîrlița.

Revoltat de apariția unei biserici online este și Episcopul de Bălți și Fălești Marchel.

„Biserica, vocea bisericii trebuie să fie sobornicească. Nu a mea personală, nu a cuiva personală. Părerea mea personal este categoric negativă. Sunt categoric împotrivă. Bănuiesc că noi, preoții, trebuie să găsim posibilitate să vorbim față în față cu creștinii, nu online, mai ales că oamenii pleacă tot mai mult din țară”, spune Episcopul.

Dicționarul de teologie ortodoxă spune că spovedania este una dintre cele șapte taine ale bisericii, instituită de însuși Mântuitorul Isus Hristos ca semn de iubire pentru creștini.

sursa