Oligarhul fugar Ilan Șor afirmă că guvernarea din Republica Moldova trebuie să recunoască pretinsa datorie către Gazprom și să reia dialogul cu Federația Rusă pentru a depăși criza ≈ din regiunea separatistă Transnistria, soluție care a stârnit indignarea formațiunii aflate la putere la Chișinău.

În opinia pro-rusului Ilan Șor, care este principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, soluția pentru depășirea crizei energetice din Transnistria, care a lăsat mii de oameni fără căldură, gaz și curent electric în miez de iarnă, este ca „actuala guvernare să recunoască datoria față de Gazprom și să reia dialogul cu Rusia”. Aceasta a fost lansată de el la Moscova, acolo unde se ascunde de justiția de la Chișinău, în condițiile în care este condamnat la 15 ani de închisoare pentru furtul miliardului.

Radu Marian, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune aflată la putere, susține că Ilan Șor, care ar fi fost implicat în furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești, vrea ca cetățenii moldoveni să fie furați din nou.

„Condamnatul penal Ilan Șor, capul grupării criminale care a furat un miliard de dolari de la cetățeni în trecut, vrea ca moldovenii să mai fie furați de încă 700 milioane dolari și să fie dați la Gazprom. El propune ca noi să recunoaștem această așa-zisă datorie, pentru a convinge rușii să trimită gaz gratuit în regiunea transnistreană.Prin alte cuvinte, Șor vrea ca fiecare gospodărie de pe malul drept să scoată aproximativ 13.000 lei din buzunar și să le dea la ruși (și poate și lui un pic).Iată așa gândesc slugile criminale ale Kremlinului. Cum sa mai fure pe moldoveni. Dacă întâlniți oameni care încă sunt vulnerabili la minciunile acestor trădători, să le aduceți aminte de această „soluție” propusă de ei”, a menționat alesul Radu Marian. 

Criză pornită de Moscova

Din 1 ianuarie 2025, Gazprom, companie controlată de Kremlin, a refuzat să-și onoreze obligațiile contractuale, livrând gaze prin rute alternative Transnistriei, odată cu expirarea contractului dintre Moscova și Kiev privind tranzitul resurselor energetice către Europa. Compania rusă a invocat pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Moldovagaz, sumă care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de Moscova.

Prin urmare, mii de oameni din Transnistria sunt fără căldură, gaz și energie electrică, iar Chișinăul a rămas fără curent electric produs de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din Transnistria, acesta fiind achiziționat la un preț relativ scăzut până la 31 decembrie 2024, în schimbul întregii cantități de gaze rusești.

Astfel, Republica Moldova va folosi în luna ianuarie 2025 energie electrică produsă pe piața internă, precum și cea importată din România. Dar cumpără în prezent curent electric la un preț mai mare, ceea ce a dus la creșterea facturilor pentru resursele energetice. 

sursa

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!